Paprykarz z tuńczyka

Paprykarz to mój smak dzieciństwa. Pamiętam, że mama kupowała go zawsze na piątek. Z czasem jednak przestał mi smakować paprykarz z puszki. Odkąd więc nauczyłam się przygotowywać domowy paprykarz nie jadam już innego. Jego przygotowanie jest proste, dość szybkie, z podanych składników wychodzi wbrew pozorom dość spora porcja. Tak przygotowany paprykarz podaje mocno schłodzony ze świeżym pieczywem. Powiem Wam w sekrecie, że moja rodzinka wprost za nim przepada, polecam 🙂
Paprykarz z tuńczyka

Paprykarz z tuńczyka

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki tuńczyka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej  papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej  papryki,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 50g  ryżu,
  • sól,
  • pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy marchewkę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż marchewka zmięknie (około 10 minut).

Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy, mieszamy. Do całości dodajemy odsączonego tuńczyka, należy go wcześniej rozdrobnić widelcem, i mieszamy dokładnie, chwilkę razem gotujemy. Na patelnie wsypujemy ryż, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, doprawiamy do smaku. Paprykarz najlepiej smakuje na zimno, mocno schłodzony dnia następnego. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂

Uwaga: 
1) Do przygotowania potrawy można wykorzystać ryż, który pozostał nam z obiadu.
2) Do dania można dodać więcej wody, jeśli całość wyda nam się za sucha.
3) Można użyć tuńczyka w oleju lub sosie własnym.

4 komentarzy

  1. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Anna Cz. 🙂

    10660851_760218180690458_57660789_n

  2. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Monika G. 🙂
    “Witaj Kasiu oto zdjęcie mojego paprykarza. Dziękuję za inspirację! Wyszedł pyszny:)
    Pozdrawiam”

    DSC09014

  3. Przepis ok, ale problem z widzialnością strony. Górna belka przesuwa się zasłaniając przepis, a poza tym przepis jest całkiem wyblakły. Jedynie menu po prawej jest dobrze widoczne.

    • cukiereczek cukiereczek

      Zobaczymy co da się z tym zrobić 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij