SKŁADNIKI:
- 2 puszki tuńczyka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/2 szklanki wody,
- 50g ryżu,
- sól,
- pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy marchewkę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż marchewka zmięknie (około 10 minut).
Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy, mieszamy. Do całości dodajemy odsączonego tuńczyka, należy go wcześniej rozdrobnić widelcem, i mieszamy dokładnie, chwilkę razem gotujemy. Na patelnie wsypujemy ryż, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, doprawiamy do smaku. Paprykarz najlepiej smakuje na zimno, mocno schłodzony dnia następnego. Podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂
1) Do przygotowania potrawy można wykorzystać ryż, który pozostał nam z obiadu.
2) Do dania można dodać więcej wody, jeśli całość wyda nam się za sucha.
3) Można użyć tuńczyka w oleju lub sosie własnym.
Zdjęcie nadesłała Pani Anna Cz. 🙂
Zdjęcie nadesłała Pani Monika G. 🙂
“Witaj Kasiu oto zdjęcie mojego paprykarza. Dziękuję za inspirację! Wyszedł pyszny:)
Pozdrawiam”
Przepis ok, ale problem z widzialnością strony. Górna belka przesuwa się zasłaniając przepis, a poza tym przepis jest całkiem wyblakły. Jedynie menu po prawej jest dobrze widoczne.
Zobaczymy co da się z tym zrobić 🙂
Przepyszny???
Dziękuję ?