Paprykarz z makreli

Co może być lepszego na piątkowe śniadanie niż kanapka z domowym paprykarzem? Paprykarz najlepiej smakuje dnia następnego mocno schłodzony – wówczas smaki przegryzą się. Jeśli chcecie zjeść go w piątek to najlepiej przygotować go już w środę lub czwartek. Podajemy go ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Nie ma porównania w smaku z kupnym paprykarzem. Zresztą przekonajcie się sami 😉

SKŁADNIKI:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 50g ryżu,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Makrelę obieramy. Najlepiej jest zacząć od usunięcia skóry i kręgosłupa. Następnie widelcem zeskrobujemy mięso. Uważamy na ości. Większe kawałki mięsa rozdrabniamy między palcami.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

Na patelni szklimy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy marchewkę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż marchewka zmięknie (około 10 minut).

Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy, mieszamy. Do całości dodajemy makrele i mieszamy dokładnie, chwilkę razem gotujemy. Na patelnie wsypujemy ryż, mieszamy aż wszystkie składniki się połączą, doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Jeśli woda za szybko wyparuje to dolewamy jeszcze odrobinę.

2) Do przygotowania paprykarzu możemy wykorzystać ryż pozostały z innego dania.

Paprykarz z makreli

Paprykarz z makreli

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij