Któż z nas nie zna z dzieciństwa tego dania? To bardzo znana potrawa kuchni polskiej. Najpierw gotujemy ryż w mleku. Możemy użyć także ryżu pozostałego nam z innego dania. Gdy ryż się gotuje możemy uprażyć jabłka. Pomiędzy warstwy ryżu wkładamy prażone jabłka i całość zapiekamy pół godziny. I gotowe...możemy zajadać się pysznym deserem 🙂
Ryż zapiekany z jabłkami podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Danie świetnie się odgrzewa. Będzie idealne na jesienny obiad na słodko.
SKŁADNIKI (4-8 porcji):
-
RYŻ:
-
200g ryżu,
-
2 szklanki mleka,
-
2 łyżki cukru,
-
1 cukier waniliowy (16g),
-
1 łyżka masła,
-
Szczypta soli,
-
JABŁKA:
-
1 kg jabłek (najlepiej odmiany antonówka, reneta, papierówka),
-
3-4 łyżki cukru,
-
1 łyżka masła,
-
1-2 łyżeczki cynamonu,
-
1 łyżka soku z cytryny,
-
DODATKOWO:
-
2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
RYŻ: Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Na wrzące mleko wsypujemy ryż i ponownie zagotowujemy. Gotujemy ryż około 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem często mieszając. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć cały płyn. Ryż zdejmujemy z ognia.
JABŁKA: Gdy ryż się gotuje to przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Kolejno ścieramy je na grubych oczkach tarki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier. Następnie dodajemy starte jabłka oraz sok z cytryny. Jabłka smażymy często mieszając około 10 minut. Jabłka po tym czasie powinny zmięknąć. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Jabłka zdejmujemy z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką miękkiego masła.
Do naczynia wykładamy połowę ryżu, wyrównujemy. Następnie wykładamy całe nadzienie jabłkowe i przykrywamy resztą ryżu. Na wierzchu rozsmarowujemy 1 łyżkę masła. Możemy wierzch dodatkowo oprószyć szczyptą cynamonu.
Ryż z jabłkami zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Ilość cukru zależy od odmiany jabłek.
2) Możemy użyć 500g gotowych prażonych jabłek.
Robię podobnie tylko dodaję jedną warstwę budyniu waniliowego lub śmietankowego miedzy jabłka a ryż. PYCHA
Muszę kiedyś spróbować z zapieczonym budyniem 🙂 Dzięki za inspirację!
Świetny przepis! Ryż wychodzi wilgotny i pyszny, będę robić częściej 🙂 palce lizać!
Kate bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Witam, a jak postąpić z torebką ugotowanego ryżu? Pozdrawiam
Wówczas dodałabym do ryżu cukier, cukier waniliowy oraz masło i wymieszała. Dalej postępowałabym wg przepisu ?
Wyszlo pycha dziekuje za kolejny super przepis
Bardzo mi miło ?
Idealny przepis na ryż z jabłkami. Wszystkim w domu bardzo smakuje😊😉
Bardzo mi miło 😍