Ryż zapiekany z jabłkami

Któż z nas nie zna z dzieciństwa tego dania? To bardzo znana potrawa kuchni polskiej. Najpierw gotujemy ryż w mleku. Możemy użyć także ryżu pozostałego nam z innego dania. Gdy ryż się gotuje możemy uprażyć jabłka. Pomiędzy warstwy ryżu wkładamy prażone jabłka i całość zapiekamy pół godziny. I gotowe...możemy zajadać się pysznym deserem 🙂

Ryż zapiekany z jabłkami podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.  Danie świetnie się odgrzewa. Będzie idealne na jesienny obiad na słodko.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami

SKŁADNIKI (4-8 porcji):

  • RYŻ:

  • 200g ryżu,

  • 2 szklanki mleka,

  • 2 łyżki cukru,

  • 1 cukier waniliowy (16g),

  • 1 łyżka masła,

  • Szczypta soli,

  • JABŁKA:

  • 1 kg jabłek (najlepiej odmiany antonówka, reneta, papierówka),

  • 3-4 łyżki cukru,

  • 1 łyżka masła,

  • 1-2 łyżeczki cynamonu,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • DODATKOWO:

  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

RYŻ: Ryż wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy mleko z masłem, cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Na wrzące mleko wsypujemy ryż i ponownie zagotowujemy. Gotujemy ryż około 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem często mieszając. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć cały płyn. Ryż zdejmujemy z ognia.

JABŁKA: Gdy ryż się gotuje to przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Kolejno ścieramy je na grubych oczkach tarki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier. Następnie dodajemy starte jabłka oraz sok z cytryny. Jabłka smażymy często mieszając około 10 minut. Jabłka po tym czasie powinny zmięknąć. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Jabłka zdejmujemy z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką miękkiego masła.

Do naczynia wykładamy połowę ryżu, wyrównujemy. Następnie wykładamy całe nadzienie jabłkowe i przykrywamy resztą ryżu. Na wierzchu rozsmarowujemy 1 łyżkę masła. Możemy wierzch dodatkowo oprószyć szczyptą cynamonu.

Ryż z jabłkami zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Ilość cukru zależy od odmiany jabłek.

2) Możemy użyć 500g gotowych prażonych jabłek.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami





10 komentarzy

  1. Robię podobnie tylko dodaję jedną warstwę budyniu waniliowego lub śmietankowego miedzy jabłka a ryż. PYCHA

    • cukiereczek

      Muszę kiedyś spróbować z zapieczonym budyniem 🙂 Dzięki za inspirację!

  2. Świetny przepis! Ryż wychodzi wilgotny i pyszny, będę robić częściej 🙂 palce lizać!

    IMG_20180309_165158_HDR_1520610867695

    • cukiereczek

      Kate bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

    • Witam, a jak postąpić z torebką ugotowanego ryżu? Pozdrawiam

      • cukiereczek

        Wówczas dodałabym do ryżu cukier, cukier waniliowy oraz masło i wymieszała. Dalej postępowałabym wg przepisu ?

  3. Wyszlo pycha dziekuje za kolejny super przepis

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

  4. Idealny przepis na ryż z jabłkami. Wszystkim w domu bardzo smakuje😊😉

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 😍

Zostaw odpowiedź