Malinowy mus z serka wiejskiego to pomysł na zdrowe i sycące śniadanie albo zdrowszy deser. Można przygotować go wieczorem i wówczas nie musimy martwić się o śniadanie następnego dnia. Jest delikatnie słodki, lekko słony i kremowy w smaku. Robi się go błyskawicznie, bo wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Aby uzyskać ten delikatny, kremowy smak trzeba miksować go dobrą chwilkę.
Więcej przepisów na zdrowsze desery
To deser w zdrowszej wersji. Serek wiejski po zmiksowaniu blenderem tworzy aksamitny mus z lekko słonym akcentem.
Malinowy mus z serka wiejskiego
Składniki (1 porcja):
- 150g malin,
- 200g serka wiejskiego,
- 150ml napoju kokosowego, migdałowego lub mleka,
- 1 łyżka ksylitolu lub miodu,
- 2 łyżki wiórek kokosowych (12g),
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy je przez około 2 minuty aż uzyskamy gładki, kremowy mus. Można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Smacznego!
Uwaga: 1 porcja zawiera około 521kcal.w tym:
- węglowodany – 49g,
- białko – 30g,
- tłuszcz – 23g,
- błonnik – 11g.
Placki proponuję podać na drugie śniadanie.
* Po pominięciu miodu kaloryczność spadnie do około 439kcal.