Malinowy budyń jaglany

Budyń jaglany to dużo zdrowsza wersja znanego od dziecka deseru. Proponuję budyń o smaku malinowym, który powstaje przez zmiksowanie ugotowanej na mleku kaszy z musem malinowym. Aby uzyskać delikatny, kremowy i gładki budyń należy długo miksować blenderem. Budyń podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy podać go na śniadanie, a także na deser.

Malinowy budyń jaglany

Malinowy budyń jaglany

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 300-400g malin,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanki mleka,
  • Do podania: świeże maliny, syrop malinowy, cukier

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania malin. Maliny umieszczamy razem z cukrem w rondelku. Smażymy je na wolnym ogniu przez 5-7 minut aż zaczną się rozpadać. Następnie przecieramy je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstały malinowy mus odstawiamy.

Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem.

W rondelku zagotowujemy 1 szklankę mleka, dodajemy kaszę i gotujemy razem do miękkości kaszy pod przykryciem na wolnym ogniu (około 15-20 minut). Kaszę co jakiś czas mieszamy. Gdyby mleko za szybko wyparowało, a kasza będzie jeszcze twarda to dolewamy odrobinę mleka.

Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z musem malinowym za pomocą blendera na gładki mus.

Aby uzyskać kremowy budyń należy długo miksować.

Budyń podajemy z dodatkiem świeżych malin, syropem malinowym i szczyptą cukru.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Możemy użyć mleka krowiego, kokosowego lub migdałowego.

2) Cukier można zastąpić miodem, a nawet daktylami.

Malinowy budyń jaglany

Malinowy budyń jaglany

6 komentarzy

  1. Właśnie zrobiłam ten pyszny i zdrowy budyń! Całość zajęła mi dosłownie chwilę! Budyń jest przepyszny! Napewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu! ♥️

    • cukiereczek cukiereczek

      Wild Berry cieszę się bardzo, że budyń Ci smakował 🙂

  2. Witam,a czy dla niemowlaka mogę kaszę ugotować czy musi być z patelni?:)

    • cukiereczek cukiereczek

      Lady blonde kasze tylko prażymy na patelni, aby pozbyć się goryczki (można pominąć ten krok) 🙂 Później już normalnie gotujemy w wodzie.

  3. Z racji tego, że u nas w domu nie jemy mleka ani cukru, mleko zamienilam po prostu na wodę, a cukier na miód (oczywiście zmiejszając ilość), posypałam wiórkami kokosowymi i posiekanymi figami. Deser wyszedł przepyszny.

    • cukiereczek cukiereczek

      Monika bardzo się cieszę, że smakował! Wygląda pysznie 😉

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij