Kisiel z czerwonej porzeczki na nietuzinkowy słodko-kwaśny smak. Lubię go zjadać, gdy jest lekko ciepły, a mój mąż zimny. Najlepszy jest podany z bitą śmietaną.
SKŁADNIKI (1-2 porcje):
-
400g czerwonej porzeczki,
-
3-4 łyżki cukru,
-
½ szklanki wody,
-
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
-
DO PODANIA: bita śmietana, jogurt lub śmietana, owoce, szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Porzeczki myjemy i osuszamy. Przekładamy je do rondelka. Dodajemy do nich cukier i odstawiamy na kilka minut.
Powinny w tym czasie puścić sok. Wstawiamy je na średni ogień i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i od razu przecieramy przez gęste sitko. Otrzymamy około 1 szklanki gęstego soku porzeczkowego.
Sok ponownie przelewamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy na gotujący się sok. Szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy razem 1-2 minuty co jakiś czas mieszając.
Kisiel jest gotowy. Rozlewamy go do przygotowanych pucharków. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Życzę smacznego 🙂