Kisiel z czerwonej porzeczki

Kisiel z czerwonej porzeczki na nietuzinkowy słodko-kwaśny smak. Lubię go zjadać, gdy jest lekko ciepły, a mój mąż zimny. Najlepszy jest podany z bitą śmietaną.

Kisiel z czerwonej porzeczki

Kisiel z czerwonej porzeczki

SKŁADNIKI (1-2 porcje):

  • 400g czerwonej porzeczki,

  • 3-4 łyżki cukru,

  • ½ szklanki wody,

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,

  • DO PODANIA: bita śmietana, jogurt lub śmietana, owoce, szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Porzeczki myjemy i osuszamy. Przekładamy je do rondelka. Dodajemy do nich cukier i odstawiamy na kilka minut.




Powinny w tym czasie puścić sok. Wstawiamy je na średni ogień i gotujemy przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i od razu przecieramy przez gęste sitko. Otrzymamy około 1 szklanki gęstego soku porzeczkowego.

Sok ponownie przelewamy do rondelka i doprowadzamy do zagotowania. Mąkę mieszamy z wodą i wlewamy na gotujący się sok. Szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy razem 1-2 minuty co jakiś czas mieszając.

Kisiel jest gotowy. Rozlewamy go do przygotowanych pucharków. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Życzę smacznego 🙂

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij