Każdy z nas zna ryż zapiekany z jabłkami. Niejednej osobie ta potrawa właśnie kojarzy się z dzieciństwem. To bardzo znane danie kuchni polskiej unowocześniłam zastępując ryż kaszą jaglaną. Dzięki temu potrawa jest bardziej wartościowa. Kaszę jaglaną zapiekaną z jabłkami podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- KASZA:
- ½ szklanki kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka,
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 1 łyżka masła,
- Szczypta soli,
- JABŁKA:
- 1 kg jabłek (najlepiej odmiany antonówka, reneta, papierówka),
- 3-4 łyżki cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1-2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- DODATKOWO:
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
KASZA: Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem (takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki). W rondelku zagotowujemy mleko ze szczyptą soli i masłem. Wkładamy kaszę do mleka i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około 15-20 minut). Co jakiś czas mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy,
Kaszę zdejmujemy z ognia. Kaszę chwilkę studzimy, ale powinna być ciepła. Nie polecam używania kaszy ugotowanej następnego dnia.
JABŁKA: Gdy kasza się gotuje to przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Kolejno ścieramy je na grubych oczkach tarki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier. Następnie dodajemy starte jabłka oraz sok z cytryny. Jabłka smażymy często mieszając około 10 minut. Jabłka po tym czasie powinny zmięknąć. Pod koniec smażenia dodajemy cynamon. Jabłka zdejmujemy z ognia.
Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką miękkiego masła.
Do niedużego naczynia wykładamy połowę kaszy, wyrównujemy ją. Następnie wykładamy całe nadzienie jabłkowe i przykrywamy resztą kaszy. Wierzch dodatkowo oprószamy szczyptą cynamonu i wykładamy wiórki masła (1 łyżka). Naczynie przykrywamy folią.
Kaszę jaglaną z jabłkami zapiekamy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Tak naprawdę ilość cukru zależy od odmiany jabłek. Dodawajmy go stopniowo.
2) Możemy użyć 500g gotowych prażonych jabłek.
Może spodoba Ci się także:
RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
PIECZONA OWSIANKA Z JABŁKIEM I BANANEM
JABŁKA ZAPIEKANE POD KREMEM WANILIOWYM