Te gofry są idealnie słodkie, puszyste i chrupiące. Smakują świetnie same, ale można je podać polane syropem klonowym. Do ich przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera.
SKŁADNIKI:
- 2 duże jajka,
- ¼ szklanki mleka,
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%,
- 1/3 szklanki roztopionego masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 i ½ szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki soli,
- 3 łyżki cukru,
- 1 czubata szklanka borówek,
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier. W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy roztopione i wystudzone masło, mleko, śmietanę, ekstrakt z wanilii i mieszamy.
Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Do powstałej masy dodajemy borówki. Delikatnie mieszamy. Ciasta nie mieszamy zbyt długo. Mogą zostać widoczne „ciapki” z mąki.
Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy porcję ciasta i smażymy gofry.
Gofry podajemy z borówkami, polane syropem klonowym.
Życzę smacznego 🙂
Nie wiem czy autorka przepisu kiedykolwiek piekła te gofry. Ciasto bardzo gęste, nie dało się go wylać na gofrownicę. Po upieczeniu gofry są gumowate, zapychające, bez smaku. Paskudne
Niestety, nie zgodzę się z tą opinią. To jedne z lepszych gofrów jakie jadłam. Tak, ciasto jest gęste, ale da się je z łatwością rozprowadzić w gofrownicy – proszę spojrzeć na zdjęcia.
Sa mega! Dzięki próbowałam. 🙂
Faktycznie tez wydały mi się gęste dlatego dodałam jeszcze więcej mleka. Ale to tez mogło być spowodowane wielkością szklanki moja ma 300ml.
Świetny przepis. Będę go już zawsze używać ❤
Dziękuję za miły komentarz! ❤️ Cieszę się bardzo, że smakowały ?
Przepis najszybszy jaki widziałam a gofry rewelacja, mega delikatne. Nie dałam borówek ale następnym razem spróbuje z owocami
Cieszę się, że smakują ♥️