"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na nasze ulubione ciasto dyniowe. Ach...jakie ono jest pyszne! Idealnie mięciutkie, o pięknym żółtym kolorze, z chrupiącą kruszonką i rewelacyjnym lukrem. Jesień na dobre rozgościła się w mojej kuchni.
Przygotowanie wyśmienitego ciasta dyniowego podzielone jest trzy części:
- mięciutkie ciasto przygotowane z puree z dyni, kwaśnej śmietany, oleju i przypraw korzennych. Kwaśna śmietana w tym przepisie nadaje ciastu wiekszęj wilgotności. Puree z dyni zapewni nam żółty kolor wypieku, a korzenne przyprawy rozgrzeją i wprawią w jesienny nastrój.
- kruszonka - bo któż z nas nie lubi ciast z kruszonką? 🙂 Mamy tutaj chrupiącą maślaną kruszonkę z dużą ilością cynamonu i orzechami pekan. Można zamiennie użyć orzechów włoskich, ale to pekany robią robotę w tym cieście.
Kruszonka jest nie tylko na górze, ale również w środku ciasta. Dzięki temu zabiegowi w każdym kęsie ciasta możemy poczuć miły cynamonowo-maślany akcent - niczym w drożdżówkach cynamonowych. - lukier z syropu klonowego - i to jest wisienka na torcie. Cały smaczek ciasto zawdzięcza temu pysznemu lukrowi, o lekko przypalanym smaku. Nie rezygnujcie z niego. To dzięki niemu ciasto będzie smakowało niczym jesienny sen.
Ciasto dyniowe z orzechami pekan jest bardzo proste do zrobienia. Nie wymaga nawet użycia miksera. Piecze się dość krótko, około pół godziny, do suchego patyczka. Jeśli wcześniej przygotujecie dyniowe puree to zrobienie ciasta zajmie Wam dosłownie chwilkę.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 260g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki imbiru,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 70g cukru brązowego,
- 50g cukru białego,
- 100g oleju,
- 245g puree z dyni,
- 115g śmietany 18%,
- 2 jajka,
- KRUSZONKA ORZECHOWA:
- 45g masła,
- 60g orzechów pekan,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 35g mąki pszennej,
- 50g cukru brązowego,
- LUKIER Z SYROPU KLONOWEGO:
- 2 łyżki syropu klonowego,
- Około ½ szklanki cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
Zobacz TUTAJ jak przygotować puree z dyni.
KRUSZONKA ORZECHOWA: Orzechy pekan drobno siekamy. Masło roztapiamy. Mąkę mieszamy z orzechami, cukrem i cynamonem. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do połączenia.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, oba rodzaje cukru i przyprawy. Do drugiej miski wbijamy jajka, rozkłócamy je. Dodajemy śmietanę, olej i puree z dyni. Mieszamy rózgą do połączenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy rózgą do połączenia.
Połowę ciasta przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Posypujemy połową kruszonki. Wykładamy pozostałe ciasto, wyrównujemy. Na wierzch wykładamy pozostałą kruszonkę. Ciasto pieczemy około 30-35 minut, do suchego patyczka.
Ciasto po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem.
LUKIER Z SYROPU KLONOWEGO: Do miski wlewamy syrop klonowy. Dodajemy stopniowo cukier puder, łyżka po łyżce i ucieramy do powstania gęstej masy (przypominającej konsystencją śmietanę).
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Można użyć ewentualnie orzechów włoskich.
2) Ciasto przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4 dni.
Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że muszę upiec to ciasto! Jest mega wilgotne i puszyste,a kruszonka to niebo w gębie!
Cieszę się, że smakowało! ?
Wyszło pyszne.
Super! ?
Pyszne !!! Jem gorące i rozpływa się w ustach ? uwielbiam takie cynamonowe ciasta 🙂
Wyszło piękne! Cieszę się, że smakuje ?
Ciasto pyszne. Wilgotne, rozpływa się w ustach, a kruszonka z orzechami genialna 🙂niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia
Cieszę się 🙂 Ja również je uwielbiam.