Truskawkowy keks

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Trwa sezon truskawkowy. Warto wykorzystać świeże truskawki do wypieków i deserów. Mamy je przecież tak krótko 🙁 Polecam Wam pyszne ciasto ucierane z dodatkiem tych letnich owoców. Ciasto ma piękny, żółty kolor dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej. Jest bardzo smaczne, wilgotne i słodkie, świetnie się przechowuję i długo utrzymuje świeżość. Polecam je na podwieczorek.

Truskawkowy keks

Truskawkowy keks

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanki mąki pszennej tortowej,

  • ½ szklanki mąki kukurydzianej,

  • Szczypta soli,

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1/3 łyżeczki sody,

  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,

  • 2/3 szklanki cukru,

  • 3 jajka,

  • 120g masła,

  • 1 szklanka pokrojonych truskawek,

  • DODATKOWO:

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,

  • 1 łyżka mąki pszennej,

  • 4 duże truskawki,

  • 1 łyżeczka cukru,

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewamy mąkę pszenną tortową, mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce umieszczamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy razem na wysokich obrotach miksera przez 2 minuty. Dodajemy po jednym jajku oraz 2 łyżki mąki kukurydzianej i ciągle ucieramy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, aromat waniliowy oraz jogurt i mieszamy krótko, do połączenia składników.

Pokrojone truskawki obtaczamy w 1 łyżce mąki pszennej i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Małą keksówkę (25x12cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. 4 truskawki kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu ciasta, posypujemy je 1 łyżeczką cukru.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę.

Życzę smacznego 🙂

Truskawkowy keks

Truskawkowy keks





27 komentarzy

  1. Nie robiłam takiego keksa, super pomysł. Musi być bardzo smaczny.

    • cukiereczek

      Jest pyszny, polecam 🙂

  2. porywam kawałeczek ciacha do kawki 🙂

  3. Fajny przepis na keksa 🙂 może uda mi się niebawem zrobić 🙂

    • cukiereczek

      zachęcam do przygotowania 🙂 smakuje pysznie 😉

  4. Ciasto wygląda przepysznie :)pozdrawiam 🙂

    • cukiereczek

      dziękuję za miłe słowa 😉

  5. Pychotka ciasto, strona świetna 🙂

    • cukiereczek

      Dziękuję, miło mi 🙂

  6. Keks wygląda bardzo smacznie; ) poza tym bardzo fajna foremka do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie ☺

    • cukiereczek

      dziękuję za miłe słowa 🙂

  7. Bardzo smakowite ciasto, idealne na letnie popołudnie 🙂

    • cukiereczek

      dokładnie, jest idealne na podwieczorek 🙂

  8. Żółciutki bo z mąką kukurydzianą, superowy 🙂

  9. ładniutki żółciutki i jak na keks przystało mokry 🙂

  10. Bardzo ładnie się prezentuje 🙂

  11. Wow już wiem co zrobie haha 😀

  12. Przepyszne !!! zrobilam to nie wyszlo jak planowalam ale pysznosci

    • cukiereczek

      Malwina, cieszę się, że smakowała 😉

  13. Wow wygląda smacznie ;3

  14. szybkie proste do zrobienia, bardzo smaczne

    • cukiereczek

      dzięki, cieszę się, że smakuje 😉

  15. jedno z lepszych jakie jadłam w życiu 🙂 mniam mniam <3

  16. niebo w buzi !!! 🙂 kocham truskawki :)))))

  17. bardzo często robię taki keks 🙂 przepyszne do kawki 😉

  18. Piekarnik gora-dol czy termoobieg ??:)
    pozdrawiam serdecznie 🙂

    • cukiereczek

      Góra-dół

Pozostaw odpowiedź Klaudia