To już najwyższa pora, aby zacząć piec ciasta z truskawkami. Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuje Wam torcik truskawkowy. Składa się on z biszkoptu nasączonego ponczem, musu truskawkowego przygotowanego ze śmietaną kremówką oraz cienkiej warstwy galaretki, w której zatopione są truskawki. Torcik pięknie się prezentuje, jest delikatny i kremowy, a przy tym nie jest trudny do przygotowania. Co więcej, biszkopt możemy upiec wcześniej. Wówczas samo złożenie ciasta zajmie nam naprawdę mało czasu.
Na blogu znajdziecie jeszcze trzy propozycje na tort z truskawkami:
SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 3 jajka,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki cukru,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju,
- PONCZ:
- 1/6 szklanki wody (30ml),
- 1 i ½ łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- MUS TRUSKAWKOWY:
- 600g śmietany kremówki,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 750g truskawek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ¾ szklanki cukru,
- 35g żelatyny,
- Gorąca woda,
- WIERZCH:
- ½ opakowania galaretki truskawkowej,
- 200ml wody,
- Kilka truskawek,
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku oraz olej krótko miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę (o średnicy 22cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach. Gdyby biszkopt się spiekał to możemy przykryć go folią.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy jego wierzchnią warstwę.
PONCZ: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
MUS TRUSKAWKOWY: W rondelku umieszczamy truskawki i cukier. Całość zagotowujemy. Następnie gotujemy je razem około 5 minut na średnim ogniu. Truskawki zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie truskawki przecieramy przez sitko. Powinniśmy otrzymać około 800ml musu truskawkowego. Do powstałego truskawkowego musu dodajemy sok z cytryny.
Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody i mieszamy z truskawkowym musem..
Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem 6 łyżek cukru pudru. Truskawkowy mus wlewamy ciurkiem do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
ZŁOŻENIE CIASTA: Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na środku układamy biszkopt. Biszkopt nasączamy przygotowanym ponczem. Następnie do tortownicy wykładamy tężejący mus truskawkowy. Wyrównujemy jego powierzchnie. Ciasto odstawiamy do lodówki, aby stężało (2h).
W tym czasie galaretkę truskawkową rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy mus truskawkowy stężał to układamy na nim kilka truskawek i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na całą noc).
Torcik wyjmujemy delikatnie z tortownicy. Ja delikatnie oddzielam nożem ciasto od rantu w tortownicy. Dopiero wtedy zdejmuje całkowicie rant.
Życzę smacznego 🙂
Bardzo fajny, prosty przepis. Ja dodałam jeszcze do musu świeżą, zblendowaną miętę- bajka.
Aniu jaki piękny! Cieszę się, że ciasto smakowało ?
Pytanie czy można użyć mrożonych truskawek?
Pewnie 😍
Świetny przepis taki jakiego szukałam od dawna.Dodalam sok z limetki i tak jak Pani Ania miętę.
Monika jak pięknie się prezentuje 😀 Dziękuję za miłe słowa 😉
Kochana Kasiu, mam pytanie, czy do takiego torcika z musu przykleja się np.ozdoby z czekolady? Pozdrawiam
Myślę, że można przykleić 🙂
Hej, mam pytanie, czy można zastąpić truskawki malinami?
Pozdrawiam
Można, tylko być może trzeba będzie dodać więcej cukru 😉
Ooo, dzięki za szybką odpowiedź! 😀 Myślisz, że ok 8 łyżek cukru pudru będzie w porządku?
Myślę, że tak 8-10 łyżek powinno być ok. Tylko w przypadku malin to przetarłabym je przez sitko po ugotowaniu, aby pozbyć się pestek 😉
Dziękuję 😀