Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Kwaśne maliny, bardzo słodki krem czekoladowy i kruche maślane ciasto - zapraszam dzisiaj na pyszną letnią tartę. Tarta jest w miarę szybka do zrobienia, ale jej przygotowanie trzeba rozłożyć w czasie. Krem z białej czekolady musimy zacząć przygotowywać 12 godzin wcześniej, bo musi się odpowiednio schłodzić w lodówce. Sam spód też możemy przygotować wcześniej. Wówczas złożenie tarty potrwa tylko kilka minut. Tarta smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest bardzo sycąca. Można zasłodzić się już malutkim kawałkiem 🙂 Przypomnę Wam, że na blogu znajdziecie też pyszną tartę z kremem kawowym i malinami.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 150g mąki,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- KREM:
- 225g białej czekolady,
- ¾ szklanki śmietany kremówki 36% (180ml),
- DODATKOWO:
- 300g malin
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Siekamy ją z zimnym masło aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtka, chwilkę siekamy nożem, a później rękoma zagniatamy ciasto. Tworzymy kulę i wkładamy do lodówki (min. 1h). Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście umieszczamy arkusz papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, na który wysypujemy ceramiczne kulki lub groch. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż się zarumienieni. Od razu po upieczeniu zdejmujemy obciążenie i ciasto studzimy.
Ciasto wkładamy zimne do gorącego piekarnika. Możemy je jeszcze schłodzić po wylepieniu formy.
KREM: Białą czekoladę drobno siekamy. Śmietanę kremówkę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do momentu zagotowania. Zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy białą czekoladę. Staramy się rozłożyć ją równomiernie na powierzchni śmietany. Odstawiamy rondelek na 2 minuty. Po tym czasie czekoladę mieszamy ze śmietaną aż do jej roztopienia. Masę studzimy. Wystudzoną masę odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Schłodzoną masę czekoladową wyjmujemy z lodówki. Ubijamy ją mikserem do powstania gęstego kremu. Krem ubijamy tak jak śmietanę kremówkę na bitą śmietanę. Gdy masa zgęstnieje to krem jest gotowy. Należy uważać, aby nie przebić kremu, wówczas będzie płynny.
Krem wykładamy na podpieczony spód tarty. Na wierzch układamy maliny. Całą tartę schładzamy przez minimum 2 godziny w lodówce.
Życzę smacznego 🙂
Witam, czy można wystudzone ciasto wyłożyć nieschłodzonym kremem i udekorować i dopiero potem schłodzić całość przez dłuższy czas w lodówce? 😋😋
Wówczas otrzymamy krem o innej konsystencji. Będzie bardziej zwarty i gęsty. Dzięki ubijaniu (schłodzonego ganache po 12h) krem nabiera puszystości 🙂 Można wyłożyć rozpuszczoną masę czekoladową, ale uzyskamy inny efekt.
Znaczy chodzi mi dokładniej o to, czy można umieścić masę czekoladową na krótszy czas w lodówce?
Masa czekoladowa musi się chłodzić co najmniej 6h 🙂