- CIASTO:
- 150g mąki,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- KREM:
- mleko 100ml,
- śmietana kremówka 150g,
- czubata łyżka cukru,
- aromat śmietankowy 1 łyżeczka,
- 6g żelatyny,
- WIŚNIE W WINIE:
- 600g wiśni,
- 3,5 łyżki cukru,
- 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina,
- 1/2 szklanki soku wiśniowego lub wody,
- żelatyna 15 g,
- 1 łyżka wiórek kokosowych,
- listki mięty do dekoracji
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim formę do tarty (24cm). Formę warto wysmarować cienko masłem. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż do zarumienienia. Ciasto należy nakłuć widelcem. Dodatkowo można je obciążyć grochem lub ceramicznymi kulkami. Ciasto studzimy.
Mleko łączymy ze śmietanę, cukrem i aromatem, dokładnie mieszamy i zagotowujemy, dodajemy żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Umyte wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy je na 1-2 godziny aż puszczą sok. Wówczas wstawiamy je ogień i zagotowujemy. Dolewamy wino i rozpuszczoną w soku wiśniowym/wodzie żelatynę (sok lub wodę należy podgrzać, żeby żelatyna się rozpuściła). Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na krem i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni aż się zarumienią i posypujemy nimi ciasto. Ciasto dekorujemy listkami mięty. Życzę smacznego 😉