Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Lato w pełni i mnóstwo owocków do kupienia. Zrobiłam już w tym roku ciasto z truskawkami, jagodami, malinami, brzoskwiniami. Przede mną jeszcze śliwki i jabłka oraz jeżyny.
Dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo proste, a jakże efektowne ciacho. Jest to po prostu lekki biszkopt z bitą śmietaną i owocami. Ale pieczemy go w formie na tartę. Biszkopt po upieczeniu odwracamy. Forma do tarty jest wypukła na spodzie więc po odwróceniu uzyskujemy miejsce na krem. Ot i cała filozofia. Takie proste, a takie efektowne 🙂 Oczywiście zamiast malin możecie dać inne owocki.
Więcej przepisów na tarty
- Tarta rustykalna z truskawkami
- Tarta z malinami i białą czekoladą
- Tarta pana cotta z wiśniami
- Czekoladowa tarta z borówkami
Prosta do przygotowania, a jaka dekoracyjna tarta z kremem śmietankowym i malinami.
Tarta biszkoptowa z malinami
Składniki:
- SPÓD BISZKOPTOWY:
- 3 jajka,
- 120g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- szczypta soli,
- 100ml oleju,
- 2 łyżki mleka,
- 200g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 250g śmietany kremówki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru (20g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- DODATKOWO:
- 300-350g malin,
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
SPÓD BISZKOPTOWY: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę do tarty o średnicy 28cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut. Powinniśmy otrzymać puszystą masę jajeczną. Zmniejszamy obroty na mniejsze i dodajemy olej oraz mleko. A na sam koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Masę biszkoptpwą przelewamy do foremki. Wyrównujemy. Pieczemy około 15-18 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Gdy ciasto lekko wystygnie to odwracamy je na kratkę lub na deskę do góry nogami. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Po tym czasie na biszkoptowy spód wykładamy krem śmietankowy i maliny. Spód biszkoptowy możemy odrobinę nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Smacznego!
TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowania ciasta.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.