Witam w ostatni weekend przedświąteczny w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam Was dziś na pyszne ciasto z jabłkami. Prosiliście mnie w wiadomościach o przepis na lekkie ciasto na święta. I z takim ciastem właśnie dziś do Was przychodzę. Szarlotka świąteczna to lekkie ciasto śmietanowe, na biszkopcie, z nutą korzenną w postaci ciasteczek, z orzeźwiającymi jabłkami. Jest lekko, jest kremowo, jest pysznie!
Więcej przepisów na ciasta z jabłkami
Pyszne kremowe ciasto, idealne na święta i na niedzielę.
Szarlotka świąteczna
Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- 4 łyżki oleju,
- MASA JABŁKOWA:
- 1 kg jabłek,
- 1 szklanka soku jabłkowego,
- 20g cukru (2 łyżki),
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 600g śmietany kremówki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 30g cukru pudru,
- DODATKOWO:
- około 200g ciasteczek korzennych np. speculooos,
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.
Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 30-40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.
Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę, ewentualnie wyrównujemy.
MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1cm. Jabłka przekładamy do większego garnka. Dodajemy cukier i podlewamy około 50ml wody. Wstawiamy garnek na mały ogień i podgrzewamy jabłka często mieszając aż zaczną się delikatnie rozpadać. Wówczas wlewamy budyń rozrobiony w soku jabłkowym. Mieszamy, ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
* Polecam użycie jabłek odmiany nadającej się się idealnie do wypieków np. szara reneta.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier wanilinowy i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.
ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce układamy blat biszkoptu. Wykładamy ciepłą masę jabłkową. Wyrównujemy. Pozostawiamy na blacie do ostygnięcia. Następnie wykładamy krem śmietankowy. Wyrównujemy i układamy ciasteczka korzenne. Ciasto przykrywamy i chowamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!