Rabarbarotka czyli szarlotka rabarbarowa

Kolejna porcja sezonowych słodkości w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dzisiaj prezentuję Wam kruche maślane ciasto z rabarbarem. Jest proste do przygotowania i w miarę szybkie, bo kruche ciasto możemy zagnieść wcześniej. Rabarbar smażymy z cukrem i zagęszczamy budyniem. Kruchy spód najpierw podpiekamy. Na wierzch przygotowałam kratkę z ciasta, ale równie dobrze możecie je zetrzeć na tarce.

Ciasto jest naprawdę pyszne. Wychodzi cienkie, szybko znika z blachy, jest bardzo podzielne. Na pewno zasmakuje wielbicielom kwaśnych smaków. Szarlotkę rabarbarową można podawać na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany.

Szarlotka rabarbarowa

Szarlotka rabarbarowa

SKŁADNIKI :

  • KRUCHE CIASTO:
  • 350g mąki pszennej,
  • 100g cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 200g masła,
  • 4 żółtka,
  • Szczypta soli,
  • RABARBAR:
  • 750g rabarbaru,
  • 60g masła,
  • 1 cukier waniliowy
  • 200g cukru,
  • 1 czubata łyżka budyniu (15g) + 2 łyżki wody,
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia ciasta,

PRZYGOTOWANIE:

RABARBAR: Rabarbar kroimy w 2cm kawałki. Budyń rozrabiamy w 2 łyżkach wody. W rondlu lub na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy rabarbar oraz cukier i cukier waniliowy. Smażymy razem przez kilka minut tzn. do momentu aż cały rabarbar się rozpadnie. Co jakiś czas mieszamy. Wówczas dodajemy budyń i masę zagotowujemy. Powinna zgęstnieć. Rabarbar ściągamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystkie składniki razem za pomocą noża aż do uzyskania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wyścielamy nim blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem i podpiekamy przez 15-20 minut tzn. do zarumienienia. Wyjmujemy kruchy spód z piekarnika i studzimy.

Następnie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Na podpieczony spód wykładamy równomiernie ostudzony rabarbar. Pozostała część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej paseczki. Układamy je na rabarbarze tworząc kratkę.

Ciasto pieczemy około 30-40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (do zarumienienia).

Po wystudzeniu oprószamy je cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Szarlotka rabarbarowa

Szarlotka rabarbarowa





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź