Szarlotka kanadyjska

Dziś w "Weekendowej Cukierence" ciasto bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania. Z jej zrobieniem poradzi sobie naprawdę każdy. Nie może się nie udać 🙂 Jest to szarlotka kanadyjska. Ani krucha, ani ucierana, ale bardzo smaczna. Nietypowa szarlotka, bo powstaje tak jak kruszonka na ciasto. Po upieczeniu jest mięciutka w środku, a chrupiąca z zewnątrz. Najlepiej smakuje pierwszego dnia. Pasuje idealnie do kubka popołudniowej herbaty.

SKŁADNIKI:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • Szczypta soli,
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 80g masła,
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 4 małe jabłka,
  • DODATKOWO:
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy masło i wyrabiamy rękoma tak jak kruszonkę. Jajka rozkłócamy z mlekiem i dodajemy do mąki, mieszamy. Na sam koniec dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wierzch posypujemy równomiernie 1 łyżeczką cukru trzcinowego.

Ciasto pieczemy około 45 minut tzn. do suchego patyczka.

Życzę smacznego!

Szarlotka kanadyjska

Szarlotka kanadyjska





4 komentarzy

  1. Pychota!

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała ?

      • Bardzo smaczna ?

        • cukiereczek

          Cieszę się, że smakowała ?

Pozostaw odpowiedź cukiereczek