Dziś w "Weekendowej Cukierence" ciasto bardzo proste i bardzo szybkie do przygotowania. Z jej zrobieniem poradzi sobie naprawdę każdy. Nie może się nie udać 🙂 Jest to szarlotka kanadyjska. Ani krucha, ani ucierana, ale bardzo smaczna. Nietypowa szarlotka, bo powstaje tak jak kruszonka na ciasto. Po upieczeniu jest mięciutka w środku, a chrupiąca z zewnątrz. Najlepiej smakuje pierwszego dnia. Pasuje idealnie do kubka popołudniowej herbaty.
SKŁADNIKI:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
- Szczypta soli,
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 80g masła,
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
- 4 małe jabłka,
- DODATKOWO:
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy masło i wyrabiamy rękoma tak jak kruszonkę. Jajka rozkłócamy z mlekiem i dodajemy do mąki, mieszamy. Na sam koniec dodajemy jabłka i mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wierzch posypujemy równomiernie 1 łyżeczką cukru trzcinowego.
Ciasto pieczemy około 45 minut tzn. do suchego patyczka.
Życzę smacznego!

Szarlotka kanadyjska
Pychota!
Cieszę się, że smakowała ?
Bardzo smaczna ?
Cieszę się, że smakowała ?