Szafranowy jogurtowiec z orzechami

Witam Was serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Jak co tydzień spotykamy się przy czymś słodkim 🙂
Dziś mam dla Was ciasto do którego użyłam najdroższej przyprawy świata - szafranu.
Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu, trzeba tylko pamiętać o rozpuszczeniu szafranu. Niestety, to był mój pierwszy raz z tą przyprawą i się pośpieszyłam. Ciasto nie wyszło tak żółte jakbym chciała więc chce Was uprzedzić, że szafran należy dokładnie rozpuścić 🙂
Mam nadzieję, że się skusicie, wygląd sam zachęca do zjedzenia kawałeczka 🙂
Składniki:
  • SPÓD:
  • 300 g orzechów laskowych,
  • 15 dag daktyli bez pestki,
  • łyżka masła,
  • łyżka wody,
  • MASA JOGURTOWA:
  • 780 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • cukier puder lub miód do smaku,
  • 0,2 g nitek szafranu,
  • żelatyna 30g
  • ciepła woda 150ml
  • 2 kiwi,
  • 1 granat,
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:
 
Zaczynamy od przygotowania spodu. Orzechy laskowe wkładamy do tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy orzechy na kwadrans do piekarnika. W tym czasie kroimy daktyle na mniejsze części. Wyjmujemy orzechy i czekamy aż ostygną. Gdy to nastąpi obieramy je, a następnie wkładamy do blendera i mielimy. Łączymy ze sobą zmielone orzechy, pokrojone daktyle, miód i masło o temperaturze pokojowej, wodę - dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy. Kolejno przygotowujemy masę jogurtową. Szafran zalewamy 1-2 łyżeczkami ciepłej wody i czekamy aż puści kolor (aż nitki zaczną się rozpuszczać). Do naczynia wlewamy jogurt, mleczko kokosowe, dodajemy szafran i dokładnie mieszamy mikserem. Całość słodzimy miodem lub cukrem pudrem do smaku. W między czasie rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie. Do masy jogurtowej wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Przelewamy całość do tortownicy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Po wyjęciu ciasto dekorujemy pokrojonym na cztery części kiwi i granatem, posypujemy płatkami migdałowymi lub pozostałymi orzechami laskowymi. Życzę smacznego 😉




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź