Ten sernik musi zagościć na Waszym świątecznym stole. Jest przepyszny! Jest prosty i szybki do przygotowania. Spód to pokruszone ciasteczka korzenne wymieszane z masłem. Aksamitna masa serowa powstaje z połączenia zmielonego twarogu i śmietany kremówki. A wierzch to maliny zatopione w galaretce. Piękna dekoracja to maliny, bita śmietana i ciasteczka korzenne. "Weekendowa Cukierenka" życzy Wesołych Świąt 🙂
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 250g ciasteczek korzennych speculoos,
- 75g masła,
- MASA SEROWA:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 400g śmietany kremówki,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 12g żelatyny,
- 60ml wody,
- DODATKOWO:
- 300g malin,
- 1 galaretka malinowa,
- 400ml wody,
- 200g śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru,
- Kilka ciasteczek korzennych,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA: Żelatynę rozpuszczamy w 60ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby śmietana ubiła się musi być dobrze schłodzona.
Ser miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy do połączenia.
Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną żelatynę cały czas miksując. Staramy się żelatynę wlewać ciurkiem na środek miski, aby nie została nigdzie na ściankach. Gotową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, dokładnie ją wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki (do stężenia masy serowej).
Następnie na masie serowej układamy maliny.
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Gdy zacznie tężeć to zalewamy nią owoce. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i dekorujemy wierzch ciasta. Użyłam tylki 1M. Na cieście układamy kilka ciasteczek korzennych i kilka malin. Serniczek posypujemy pokruszonymi ciasteczkami.
Życzę smacznego!
Najlepszy sernik na świecie. Jest tak dobry ze aż się rozpływa w ustach? gorąco polecam ☺️
Dziękuję za miły komentarz ?