Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione przepysznym nadzieniem serowo-budyniowym, a całość zwieńczona lukrem. Takim ciastem częstuje dzisiaj "Weekendowa Cukierenka"! Gwarantuję Wam, że zakochacie się w tym cieście od pierwszego gryza! Jego wykonanie jest bardzo łatwe, ale zajmie trochę czasu z uwagi na wyrastanie ciasta drożdżowego. Z przepisu otrzymamy dwie strucle. Pieczemy je w długich keksówkach. Możemy piec je razem w piekarniku albo "na dwa razy". Ciasto jest naprawdę puszyste. A nadzienie, które powstaje z połączenia ugotowanego budyniu i zmielonego sera, zachwyca smakiem. Aby było jeszcze pyszniej to dodajemy rodzynki, a wierzch polewamy lukrem. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI (2 strucle):
- CIASTO:
- 450g mąki pszennej,
- 30g świeżych drożdży,
- 70g cukru,
- 180ml mleka,
- 80g masła,
- 1 duże lub 2 małe jajka,
- 1/3 łyżeczki soli,
- NADZIENIE:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g proszku budyniowego),
- 1 szklanka mleka,
- 250g trzykrotnie mielonego sera,
- 50g cukru,
- 20g masła,
- 50g rodzynek,
- DODATKOWO:
- 1 jajko + 1 łyżka mleka,
- LUKIER:
- 3 łyżki mleka,
- 15 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Rodzynki umieszczamy w miseczce. Zalewamy je wrzącą wodą tak, aby je zakryła. Odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy je na sitku. Ser i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.
Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka i dodajemy cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i od razu dodajemy masło i ser. Mieszamy chwilkę do momentu aż budyń i ser połączą się i masa będzie kremowa. Wówczas dodajemy rodzynki i dobrze mieszamy. Nadzienie odstawiamy do przestudzenia. Możemy je co jakiś czas przemieszać, aby nie utworzył się kożuch.
CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.
W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.
Dwie długie keksówki (30x10cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Jeden z boków prostokąta powinien mieć długość równą 30cm (czyli tyle ile nasza keksówka). Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę nadzienia serowo-budyniowego zostawiając około 1cm marginesu z każdej strony. Ciasto zwijamy w roladę i dokładnie je zlepiamy. Ostrym nożem rozcinamy roladę wzdłuż na 2 części zostawiając kawałek nierozcięty. Otrzymamy w ten sposób złączone ze sobą dwa końce rolady, które splatamy ze sobą. Następnie dokładnie zlepiamy końcówki. Zwiniętą struclę przenosimy ostrożnie do keksówki. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch strucli tuż przez włożeniem jej do piekarnika. Struclę pieczemy około 30-35 minut w 180 stopniach.
Obie strucle możemy piec jednocześnie.
LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy obie strucle po wystygnięciu.
Życzę smacznego:)
Wspaniały przepis i jeszcze lepsze wykonanie! Wyszła Ci bajeczna! 🙂
Ejszetka bardzo dziękuję 🙂
Troche nie rozumiem jak rozciac rolade – patrzac z gory na rolade przeciac pionowo na dwie czesci ( zostawiajac kilka cm z jednego krotszego boku ) i zawinac jakby warkocz z tych dwoch czesci przeplatajac jedna z druga ?? pozdrawiam
Klaudia zobacz zdjęcie poniżej. Najpierw roladę rozcinamy, a następnie skręcamy ją.
Bardzooooooo dziekuje 🙂 to mialam na mysli ale wizualnie duzo to rozjasnia 🙂
Klaudia mam nadzieję, że strucla Ci zasmakuje 😉
Ile ewentualnie dodać suchych drożdży??
10g
Piekłam tę struclę wczoraj, lekko modyfikując przepis. Użyłam suchych drożdży (8g), a strucle upiekłam w krótszych keksówkach, bo takie tylko miałam. Wyszły super! Bałam się czy ciasto wyrośnie i nie będzie mokre/zakalcowate od nadzienia (miałam tak kiedyś przy strucli z marmoladą), ale bić z tych rzeczy. Strucla super wyrosła i jest przepyszna! Na pewno będę wracać do tego przepisu, bo jest łatwy, z ciastem przyjemnie się pracuje, a smak – pycha! Nawet mój siostrzeniec zajadał się jak szalony, a to najbardziej wymagający tester moich wypieków 🙂
Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂 Cieszę się ogromnie, że smakowała!