Sernik z musem to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Uwielbiam połączenie masy serowej z kremowym i delikatnym musem. Na blogu znajdziesz już 12 przepisów na taki serniczek. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuje całkiem nowy pomysł na mus - jest to mus delikatnie pistacjowy. Powstaje z połączenia słodkiego kremu pistacjowego i śmietany kremówki. Jest przepyszny, kremowy, delikatnie słodki, a przy tym dość prosty do przygotowania. To też kolejna sposobność na wykorzystanie słodkiego kremu pistacjowego.

Sernik z musem z kremu pistacjowego
Często zadawane pytania
Jaki ser na sernik wybrać?
Oczywiście najlepszy na sernik będzie twaróg tłusty lub półtłusty zmielony samodzielnie. Mielimy go wówczas na małych oczkach, trzykrotnie.
Aczkolwiek na rynku są już dostępne bardzo dobre sery z wiaderka, które idealnie sprawdzają się do domowych serników. Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.
Jak rozpuścić żelatynę?
Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Sernik z musem z kremu pistacjowego
Więcej przepisów na serniki z musem
- Sernik z musem z białej czekolady
- Sernik z musem pierniczkowym
- Sernik z musem truskawkowym
- Sernik z musem kajmakowym

Sernik z musem z kremu pistacjowego
Aksamitny, kremowy, delikatnie pistacjowy - zachwyci smakiem każdego!
Sernik z musem z kremu pistacjowego
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 65g masła,
- MASA SEROWA:
- 650g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 200g śmietany kremówki 36%,
- 1/2 szklanki cukru (100g),
- 1 cukier waniliowy,
- 3 duże jajka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- WARSTWA PISTACJOWA:
- 500g śmietany kremówki 36%,
- 250g kremu pistacjowego,
- 10g żelatyny + 50g wody,
- DEKORACJA:
- pokruszone bezy,
- pistacje
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
*Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni (góra-dół). Na dole piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne i wlewamy do niego wrzącej wody. Sernik będzie się piekł z parą wodną.

Przygotowanie sernika
Do większej miski wkładamy ser twarogowy, śmietanę kremówkę, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy razem przez około 1 minutę aż składniki się połączą. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Na sam koniec dodajemy obie mąki i mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią.
Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
MUS Z KREMU PISTACJOWEGO: Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do wystudzenia. śmietanę kremówkę ubijamy prawie na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie dodajemy łyżkę kremu pistacjowego, mieszamy delikatnie szpatułką. Dodajemy kolejną łyżkę kremu i znowu delikatnie mieszamy. Krem dodajemy stopniowo, aby masa się nie zwarzyła (krem pistacjowy jest ciepły, a ubita kremówka zimna). Gdy już oba składniki się połączą to ustawiamy mikser na niskie obroty i ciurkiem, powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Mus jest gotowy. Wlewamy go na wystudzony sernik i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Ciasto dekorujemy pokruszonymi bezami i pistacjami. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Sernik z musem z kremu pistacjowego