Sernik z musem Lotus Biscoff

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na ostatni słodki przepis w tym roku. Stary rok żegnam wyśmienitym sernikiem ciasteczkowym. Po bardzo udanym serniku Lotus Biscoff poszłam o krok dalej... i przygotowałam sernik z przepysznym musem o smaku ciasteczek Lotus Biscoff. Ten mus to po prostu dwa składniki: śmietanka i krem Lotus, a wszystko usztywnione żelatyną. Całość wyszła genialnie!

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na serniki z musem.

Uwielbiam serniki z musami i to już 11-ty przepis na blogu na taki sernik. Bazą takiego sernika jest pieczony sernik, który po wystudzenia zwieńcza się czapą z musu śmietanowego. Mus przygotowywałam już z owoców, z czekolady, z kajmaku czy z pierniczków.

Sernik ciasteczkowy Lotus Biscoff

Sernik ciasteczkowy Lotus Biscoff

Ciągle zachwycamy się sernikiem z mascarpone i wykorzystałam go tutaj jako bazę do pysznego serniczka z musem. Całe ciasto jest niezwykle delikatne i kremowe. Wszystko tutaj do siebie pasuje. Nie jest za słodko, jest kremowo i efekt wizualny również zachwyca. Jeśli jesteś fanką ciasteczek Lotus to koniecznie wypróbuj ten sernik!

Całe ciasto jest dość proste i szybkie do przygotowania. Wymaga jedynie czasu pieczenia i czasu oczekiwania na wystudzenie sernika i stężenie musu.

  • SPÓD: to zmielone ciasteczka Lotus Biscoff wymieszane z rozpuszczonym masłem. Ciasteczka mielę w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli nie posiadasz takich ciastek to świetnie sprawdzą się także kruche ciastka czy herbatniki. Jeśli użyjesz innych ciasteczek to możesz potrzebować mniej lub więcej masła.
  • MASA SEROWA: powstaje przez zmiksowanie po kolei wszystkich składników. Przy sernikach ważne jest by wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Masy serowej nie miksujemy zbyt długo. Nie musimy osobno ubijać białek. Sernik pieczemy dość długo, ale w niższej temperaturze.
  • MUS LOTUS BISCOFF: to ubita śmietanka wymieszana z kremem Lotus. Mus jest przepyszny, kremowy, delikatny. Może być bazą do innych kremowych ciast lub jako samodzielny deser w szklanaeczkach.
  • DEKORACJA: To rozpuszczony krem Lotus Biscoff, którym polewamy wierzch zastygniętego musu tworząc kratkę. Kilka kuleczek czekoladowych i gotowe!

Często zadawane pytania

Gdzie kupić ciasteczka i krem Lotus Biscoff?

Ciasteczka kupiłam w Biedronce, ale widziałam je również w Carreforur. Spokojnie można znaleźć je także na Allegro. Czytelniczki bloga podpowiedziały mi również, że można tanio nabyć je w sklepie Dealz.

Jaki ser na sernik wybrać?

Oczywiście najlepszy na sernik będzie twaróg tłusty lub półtłusty zmielony samodzielnie. Mielimy go wówczas na małych oczkach, trzykrotnie.

Aczkolwiek na rynku są już dostępne bardzo dobre sery z wiaderka, które idealnie sprawdzają się do domowych serników. Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.

Jak rozpuścić żelatynę?

Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Sernik z musem Lotus Biscoff

Sernik z musem Lotus Biscoff

Więcej przepisów na serniki z musem

Sernik z musem Lotus Biscoff

Sernik z musem Lotus Biscoff

Aksamitny, kremowy, delikatny sernik z przepysznym musem ciasteczkowym przygotowanym z kremu Lotus Biscoff - zachwyci smakiem każdego!

Sernik z musem Lotus Biscoff

SKŁADNIKI:

  • SPÓD:
  • 240g ciasteczek Lotus,
  • 60g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 500g serka mascarpone,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 5 jajek,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g),
  • MUS LOTUS bISCOFF:
  • 300g kremu Lotus Biscoff,
  • 600g śmietany kremówki 36%,
  • 12g żelatyny + 60g wody,
  • DEKORACJA:
  • 100g kremu Lotus Biscoff
  • Kuleczki biała czekolada Barry Callebaut,

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej tzn. ser, jajka, mascarpone wyjmujemy min. 2h wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

W czajniku zagotowujemy wodę. Sernik będziemy piekli z parą wodną. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody.

* Najlepsze sery z wiaderka na sernik to Mój Ulubiony z Wielunia lub Ser Piątnica. Używam i polecam tylko tych.

Sernik Lotus Biscoff - przygotowanie

Sernik Lotus Biscoff - przygotowanie

Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i budyń.  Miksujemy na wolnych obrotach miksera przez około 2 minuty aż składniki się połączą. W trakcie miksowania zbieramy ze ścianek masę serową szpatułką i dodajemy ją do reszty składników, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy około 30 sekund po każdym dodanym jajku na wolnych obrotach. Masa serowa jest gotowa. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, a poniżej umieszczamy naczynie z wrzącą wodą. Sernik pieczemy z parą wodną. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, góra-dół i sernik pieczemy jeszcze 105 minut (łącznie sernik pieczemy 120 minut czyli 2 godziny).

Sernik z mascarpone

Sernik z mascarpone

Powierzchnia sernika po tym czasie powinna być ścięta przy dotyku patyczkiem. Jeśli nie będzie to wydłużamy pieczenie o kilka minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Tzn. wyłączamy piekarnik. Otwieramy go tylko troszkę wkładając drewnianą łyżkę między drzwiczki piekarnika. W ten sposób sernik będzie sobie powoli stygł. Gdy całkowicie wystygnie to umieszczamy go w lodówce na kilka godzin.

Sernik z musem Lotus Biscoff

Sernik z musem Lotus Biscoff

MUS LOTUS BISCOFF: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Powinna być letnia.

W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę i krem Lotus Biscoff. Ubijamy je prawie na puszysty krem. Ubijanie zaczynamy od wolnych obrotów, aby najpierw krem Lotus połączył się ze śmietanką. Zbieramy szpatułką krem ze ścianek. Następnie zwiększamy obroty miksera na największe i ubijamy. Gdy śmietank jest ubita (ale nie na sztywno) to ciurkiem wlewamy powoli żelatynę i mieszamy na małych obrotach miksera. Od tej chwili postępujemy szybko, bo mus zacznie szybko wiązać.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica w opakowaniach 200g.

Gotowy mus wykładamy na sernik, wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia (na około 2h).

Gdy sernik jest gotowy to wyjmujemy go z tortownicy odcinając nożem od brzegu tortownicy.

Sernik polewamy kremem Lotus tworząc kratkę i dekorujemy kuleczkami z białej czekolady. Aby łatwiej było nam zrobić polewę to krem Lotus podgrzewamy w mikrofali przez 5 sekund. Mieszamy. Znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Po 10-15 sekundach krem się upłynni i z łatwością da się polać niczym polewa. Jeśli nie masz mikrofali to krem Lotus podgrzej w kąpieli wodnej.

Sernik przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej. Życzę smacznego!

Sernik z musem Lotus Biscoff

Jeśli przygotujesz sernik z musem Lotus Biscoff to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. Kar

    Czy taki sam sposób wykonania musu można wykorzystać przy serniku z musem z białej czekolady? Tzn. Najpierw bita śmietana połączona z rozpuszczoną białą czekoladą i na koniec żelatyna? Robiłam tak jak w tamtym przepisie i klapa 😒 chce zrobić drugie podejście 😅

    • cukiereczek

      Tutaj najlepiej jest od razu ubić śmietanę z kremem Lotus. Gdybyśmy dodali go później to może zwarzyć nam śmietankę 🥴 Niestety, praca z rozpuszczoną żelatyna nie należy do najprostszych prac 🤫

Zostaw odpowiedź