Dawno nie było serniczka w "Weekendowej Cukierence". Więc dziś nadrabiam zaległości i dzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, który łączy w sobie trzy smaki: białej czekolady, mleka skondensowanego oraz mleka w proszku. Wierzch zdobią kwaskowe owoce, które pysznie współgrają ze słodką polewą czekoladową. Sernik jest obłędny i przepyszny! Jest też bardzo dekoracyjny.
Najważniejsza sprawa: na sernik zawsze używamy składników o temperaturze pokojowej. Upieczony sernik studzimy powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik przechowujemy w lodówce, ale zajadamy się nim w temperaturze pokojowej tzn. kroimy 2h wcześniej i zostawiamy na blacie, aby się ocieplił.
Więcej przepisów na serniki
Pyszny i bardzo dekoracyjny serniczek
Sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą
Składniki:
- SPÓD:
- 300g ciesteczek Digestive,
- 120g masła,
- MASA SEROWA:
- 1kg sera na sernik,
- 6 jajek,
- 120g cukru,
- 100g białej czekolady,
- 100g masła,
- 1 szklanka mleka w proszku,
- 300ml mleka skondensowanego słodzonego (około 420g),
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2*40g),
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 200g białej czekolady,
- 80g śmietanki płynnej 30%,
- DODATKOWO:
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Blaszkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko czy zmielić w maszynce do mielenia.
Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do blaszki – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej blaszkę wkładamy do lodówki.
* Można użyć też zwykłych maślanych herbatników. Wówczas trzeba będzie użyć odrobinę więcej masła.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej tzn. wyjmuje je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i ustawiamy na blacie.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.
Białą czekoladę łamiemy i umieszczamy w rondelku razem z masłem. Rozpuszczamy je razem na małym ogniu. Powinna powstać jednolita masa, którą studzimy, żeby była letnia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka przekładamy do miski razem z cukrem. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Następnie dodajemy mleko w proszku, mleko skondensowane oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce, i miksujemy krótko, na małych obrotach miksera. A na sam koniec dodajemy budyń w proszku. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy za pomocą szpatułki z masą serową. Masę serową przelewamy do blaszki. Sernik pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni, góra-dół.
* Najczęściej używam sera na sernik z wiaderka Mój Ulubiony lub Piątnica.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie to polewamy go polewą czekoladową i wyrównujemy.
POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).
Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 7-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.
Polewa powinna być letnia wówczas wylewamy ją na sernik. Na sernik wykładamy owoce i gotowe. Smacznego!
Jeśli przygotujesz prosty sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Ile jajek? Nie ma w przepisie😆
6. Dopiszę w przepisie 😉