Sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą

Dawno nie było serniczka w "Weekendowej Cukierence". Więc dziś nadrabiam zaległości i dzielę się z Wami przepisem na pyszny sernik, który łączy w sobie trzy smaki: białej czekolady, mleka skondensowanego oraz mleka w proszku. Wierzch zdobią kwaskowe owoce, które pysznie współgrają ze słodką polewą czekoladową. Sernik jest obłędny i przepyszny! Jest też bardzo dekoracyjny.

Najważniejsza sprawa: na sernik zawsze używamy składników o temperaturze pokojowej. Upieczony sernik studzimy powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik przechowujemy w lodówce, ale zajadamy się nim w temperaturze pokojowej tzn. kroimy 2h wcześniej i zostawiamy na blacie, aby się ocieplił.

Więcej przepisów na serniki

Sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą

Sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą

Pyszny i bardzo dekoracyjny serniczek

Sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą

Składniki:

  • SPÓD:
  • 300g ciesteczek Digestive,
  • 120g masła,
  • MASA SEROWA:
  • 1kg sera na sernik,
  • 6 jajek,
  • 120g cukru,
  • 100g białej czekolady,
  • 100g masła,
  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • 300ml mleka skondensowanego słodzonego (około 420g),
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2*40g),
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 200g białej czekolady,
  • 80g śmietanki płynnej 30%,
  • DODATKOWO:
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Blaszkę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.

SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko czy zmielić w maszynce do mielenia.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do blaszki – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej blaszkę wkładamy do lodówki.

* Można użyć też zwykłych maślanych herbatników. Wówczas trzeba będzie użyć odrobinę więcej masła.

MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej tzn. wyjmuje je z lodówki minimum 2 godziny wcześniej i ustawiamy na blacie.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół.

Białą czekoladę łamiemy i umieszczamy w rondelku razem z masłem. Rozpuszczamy je razem na małym ogniu. Powinna powstać jednolita masa, którą studzimy, żeby była letnia.

Sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą - przygotowanie

Sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą - przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka przekładamy do miski razem z cukrem. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Następnie dodajemy mleko w proszku, mleko skondensowane oraz rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce, i miksujemy krótko, na małych obrotach miksera. A na sam koniec dodajemy budyń w proszku. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy za pomocą szpatułki z masą serową. Masę serową przelewamy do blaszki. Sernik pieczemy około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni, góra-dół.

* Najczęściej używam sera na sernik z wiaderka Mój Ulubiony lub Piątnica.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ostygnie to polewamy go polewą czekoladową i wyrównujemy.

Sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą - przygotowanie

Sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą - przygotowanie

POLEWA CZEKOLADOWA: Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).

Przygotowanie polewy z białej czekolady

Przygotowanie polewy z białej czekolady

Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 7-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.

Polewa powinna być letnia wówczas wylewamy ją na sernik. Na sernik wykładamy owoce i gotowe. Smacznego!

Sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą

Sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą

Jeśli przygotujesz prosty sernik z mlekiem skondensowanym i białą czekoladą to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem

 





2 komentarzy

  1. Ile jajek? Nie ma w przepisie😆

    • cukiereczek

      6. Dopiszę w przepisie 😉

Zostaw odpowiedź