Gdy za oknem są upały to chętniej sięgamy po ciasta na zimno, orzeźwiające napoje czy lody. Moja dzisiejsza propozycja w ramach "Weekendowej Cukierenki" to pyszny kremowy sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Sernik przygotowała na spodzie z biszkoptów. Masa serowa to połączenie sera twarogowego i śmietany kremówki. Aby sernik był jeszcze bardziej kremowy to możecie użyć pól na pół sera twarogowego i serka mascarpone (czyli po 250g). Na wierzch ułożyłam polówki truskawek, a gdzieniegdzie dałam całe razem z szypułką. Do galaretki użyłam odrobinę mniej wody niż w przepisie, aby ładnie się trzymała w taką upalną pogodę. Serniczek pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Gorąco polecam 😉
SKŁADNIKI:
- MASA SEROWA:
- 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 400g śmietany kremówki,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 12g żelatyny,
- 50ml wody,
- DODATKOWO:
- 250g truskawek,
- 1 galaretka truskawkowa,
- 400ml wody,
- 1 opakowanie biszkoptów,
PRZYGOTOWANIE:
Dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia tak, aby wystawał z rant. Następnie układamy biszkopty.
Żelatynę rozpuszczamy w 50ml gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Aby śmietana ubiła się musi być dobrze schłodzona.
Ser miksujemy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy do połączenia.
Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy wystudzoną żelatynę cały czas miksując. Staramy się żelatynę wlewać ciurkiem na środek miski, aby nie została nigdzie na ściankach. Gotową masę serową wylewamy na biszkopty ułożone w tortownicy, dokładnie ją wyrównujemy. Ciasto odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki (do stężenia masy serowej).
Następnie na masie serowej układamy połówki truskawek.
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml gorącej wody. Gdy zacznie tężeć to zalewamy nią owoce. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki.
Życzę smacznego 🙂
Bardzo dobry sernik nigdy wcześniej nie robiłam i wyszedł idealny ? Na gorące dni w sam raz 🙂 Dodałam tylko mniej cukru do masy 🙂 Polecam
Bardzo mi miło 🙂
Robiłam sernik na dzień Mamy 🍓🍰☕️ przepyszny! Polecam!
Troszkę go zmodyfikowałam, ponieważ nie użyłam okrągłych biszkoptów tylko sama upiekłam 🙂
Wyszedł przepiękny!
Najlepszy sernik na zimno, jaki próbowałam, a z wielu przepisów już korzystałam. Polecam, bo warto!
Cieszę się, że smakował ?
Niesamowity… Robię go kolejny raz…
Bardzo mi miło 🙂
Kolejny raz go robię… I tak jak mój mąż nie na widzi sera tak ten sernik i zakręcone buleczki od Pani wciąga prawie całe…
Mieszam ser z mascarpone..
Niesamowity.. Dziekuje
Cieszę się, że aż tak zasmakował 🙂
Robię Zawsze z tego przepisu tylko zmieniam owoce. Zawsze się udaje
Cieszę się, że smakuje 🙂
Właśnie dzisiaj u mnie jest to pyszne ciasto tylko z malinami 🥰
Jest pyszne, orzeźwiające i szybko się robi 🥰
To już kolejny przepis wypróbowany i wszystko pysznie smakuje 👍😍
Pozdrawiam Serdecznie 🥰🌸🥰
Ślicznie dziękuję ♥️