Sernik gotowany w cieście miodowym

Jeśli obserwujecie bloga od jakiegoś czasu to wiecie, że jestem wielką fanką ciast miodowych. Dzisiaj kolejna propozycja na taki wypiek w "Weekendowej Cukierence". Ciasto składa się z miodowych blatów przełożonych gotowaną masą serową. Sernik gotowany jest równie pyszny co ten pieczony, ale przygotowuję się go o wiele szybciej. Ser, masło, jajka oraz dodatkowe składniki umieszczamy w garnku i chwilę gotujemy. Tak przygotowaną masą serową przekładamy miodowe blaty. Cechą charakterystyczną miodowych blatów jest twardnienie po upieczeniu. Potrzebują one przełożenia i czasu, aby zmiękły. Ciasto miodowe zazwyczaj jest dość klejące. Warto więc rozwałkowywać je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia; to znacznie ułatwi pracę. Po 2 dniach blaty miękną, a ciasto wprost rozpływa się w ustach.

Sernik gotowany w cieście miodowym

Sernik gotowany w cieście miodowym

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 150g płynnego miodu,
  • 250g masła,
  • 2 jajka,
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg zmielonego trzykrotnie sera,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • ½ szklanki mleka,
  • 200g masła,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • DODATKOWO:
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z sodą, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy razem nożem do powstania konsystencji kaszki. Następnie dodajemy jajka i miód. Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części.

Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Ciasto będzie się kleiło więc najlepiej rozwałkowywać je między dwoma kartkami papieru do pieczenia.

Każdą z części ciasta pieczemy osobno na złoty kolor przez około 15 minut.

Ciasta nie wyjmujemy od razu z blaszki, bo będzie miękkie. Ciasto wyjmujemy, gdy ostygnie wówczas stwardnieje.

MASA SEROWA: w ½ szklanki mleka rozrabiamy budyń. Do większego garnka wkładamy ser, cukier, cukier waniliowy, jajka i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozrobiony budyń. Masę serową mieszamy i wstawiamy na średni ogień. Masę serową zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Gotujemy ją przez około 5 minut często mieszając (wyraźnie zgęstnieje). Masa serowa jest gotowa. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia.

ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie foremki układamy pierwszy blat ciasta miodowego. Następnie wykładamy połowę ciepłej masy serowej. Masę serową przykrywamy drugim blatem ciasta. Następnie wykładamy równomiernie resztę masy serowej i przykrywamy ostatnim blatem. Ciasto obciążamy np. deską, zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie miodowe blaty zmiękną.

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Zamiast masła można do masy serowej użyć margaryny. Z masłem jest jednak smaczniejsza.

2) Ciasto możemy polać także polewą czekoladową.

Sernik gotowany w cieście miodowym

Sernik gotowany w cieście miodowym





8 komentarzy

  1. Witam. Czyli muszę mieć 3 jednakowe blachy żeby upiec 3 placki, skoro nie można ich wyciągać?

    • cukiereczek

      Nie, wystarczy 1 blaszka. Można je wyjąć po kilku minutach, jak ostygnie. Za wcześnie wyjęte mogłoby się złamać, bo będzie mięciutkie.

  2. Ciasto jest przepyszne ???

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowało ❤️

  3. Witam, czy można użyć sera gęstego z wiaderka?

    • cukiereczek

      Pewnie 😍

  4. Czy ten ser ma być taki gęsty ale lejący troszkę ?

    • cukiereczek

      Tak ♥️ On zastygnie w lodówce i część wilgoci zabiorą też miodowe blaty 🤫

Zostaw odpowiedź