Jeśli obserwujecie bloga od jakiegoś czasu to wiecie, że jestem wielką fanką ciast miodowych. Dzisiaj kolejna propozycja na taki wypiek w "Weekendowej Cukierence". Ciasto składa się z miodowych blatów przełożonych gotowaną masą serową. Sernik gotowany jest równie pyszny co ten pieczony, ale przygotowuję się go o wiele szybciej. Ser, masło, jajka oraz dodatkowe składniki umieszczamy w garnku i chwilę gotujemy. Tak przygotowaną masą serową przekładamy miodowe blaty. Cechą charakterystyczną miodowych blatów jest twardnienie po upieczeniu. Potrzebują one przełożenia i czasu, aby zmiękły. Ciasto miodowe zazwyczaj jest dość klejące. Warto więc rozwałkowywać je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia; to znacznie ułatwi pracę. Po 2 dniach blaty miękną, a ciasto wprost rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 150g płynnego miodu,
- 250g masła,
- 2 jajka,
- MASA SEROWA:
- 1 kg zmielonego trzykrotnie sera,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- ½ szklanki mleka,
- 200g masła,
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- DODATKOWO:
- Cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z sodą, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy razem nożem do powstania konsystencji kaszki. Następnie dodajemy jajka i miód. Chwilkę jeszcze siekamy, a następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części.
Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Każdą z części ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Ciasto będzie się kleiło więc najlepiej rozwałkowywać je między dwoma kartkami papieru do pieczenia.
Każdą z części ciasta pieczemy osobno na złoty kolor przez około 15 minut.
Ciasta nie wyjmujemy od razu z blaszki, bo będzie miękkie. Ciasto wyjmujemy, gdy ostygnie wówczas stwardnieje.
MASA SEROWA: w ½ szklanki mleka rozrabiamy budyń. Do większego garnka wkładamy ser, cukier, cukier waniliowy, jajka i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozrobiony budyń. Masę serową mieszamy i wstawiamy na średni ogień. Masę serową zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Gotujemy ją przez około 5 minut często mieszając (wyraźnie zgęstnieje). Masa serowa jest gotowa. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie foremki układamy pierwszy blat ciasta miodowego. Następnie wykładamy połowę ciepłej masy serowej. Masę serową przykrywamy drugim blatem ciasta. Następnie wykładamy równomiernie resztę masy serowej i przykrywamy ostatnim blatem. Ciasto obciążamy np. deską, zawijamy folią i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni. Po tym czasie miodowe blaty zmiękną.
Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Zamiast masła można do masy serowej użyć margaryny. Z masłem jest jednak smaczniejsza.
2) Ciasto możemy polać także polewą czekoladową.
Witam. Czyli muszę mieć 3 jednakowe blachy żeby upiec 3 placki, skoro nie można ich wyciągać?
Nie, wystarczy 1 blaszka. Można je wyjąć po kilku minutach, jak ostygnie. Za wcześnie wyjęte mogłoby się złamać, bo będzie mięciutkie.
Ciasto jest przepyszne ???
Cieszę się, że smakowało ❤️
Witam, czy można użyć sera gęstego z wiaderka?
Pewnie 😍
Czy ten ser ma być taki gęsty ale lejący troszkę ?
Tak ♥️ On zastygnie w lodówce i część wilgoci zabiorą też miodowe blaty 🤫