Puszyste ciasto z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką

Po udanym połączeniu borówek i budyniu postanowiłam przygotować wersję budyń-brzoskwinie. A mowa oczywiście ostatnim cieście ucieranym, które bardzo nam smakowało (a przepis znajdziesz TUTAJ). Dzisiejsze ciasto przygotowałam w tortownicy. Miało to być ciasto do popołudniowej kawki i herbaty dla nas i rodzinki. Rozeszło się błyskawicznie. Zapraszam na pyszne ciasto z brzoskwiniami.

Puszyste ciasto z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką

Puszyste ciasto z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto

  1. Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
  2. Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
  3. Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
  4. Dokładnie wysusz owoce przed ułożeniem ich na cieście. Dokładnie wystudź budyń przez wyłożeniem go na ciasto.
  5. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
  6. Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.

Więcej wypieków z brzoskwiniami

Puszyste ciasto z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką

Puszyste ciasto z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką

Wspaniały pomysł na wykorzystanie brzoskwiń w cieście.

Puszyste ciasto z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 125g masła,
  • 1/2 szklanki cukru (100g),
  • 3  średnie jajka,
  • 1 niepełna szklanki mąki pszennej (140g),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 1 budyń śmietankowe (40g),
  • 1 łyżka octu,
  • KRUSZONKA:
  • 60g mąki pszennej,
  • 40g masła,
  • 3 łyżki cukru (30g),
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • BUDYŃ:
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego (20g),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • DODATKOWO:
  • 2-3 brzoskwinie

PRZYGOTOWANIE:

Umyte i osuszone brzoskwinie kroimy na ósemki. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Składniki na kruszonkę

Składniki na kruszonkę

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

BUDYŃ: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru. Budyń studzimy. Możemy go przykryć, aby nie zrobił się kożuch.

Przygotowanie budyniu.

Przygotowanie budyniu.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem.

Przygotowanie ciasta ucieranego

Przygotowanie ciasta ucieranego

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim. Ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i ocet. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

* Nie obawiaj się dodania octu. Ocet sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne. Nie jest wyczuwalny w smaku.

Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy promieniście brzoskwinie. Na owoce wykładamy kleksy wystudzonego budyniu. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Można je dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Puszyste ciasto z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką

Puszyste ciasto z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką

Jeśli przygotujesz ciasto z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź