Witam słonecznie w "Weekendowej Cukierence". Dziś mam dla Was propozycję na pysznie kremowe letnie ciasto o słodko-kwaśnym smaku. Zapraszam na porzeczkową panienkę czyli biszkopt z budyniem porzeczkowym, lekką pianką truskawkową i bezikami. Ciasto zrobicie też w wersji bez pieczenia. Wystarczy w tym celu zastąpić pieczony biszkopt gotowymi biszkoptami: okrągłymi lub podłużnymi. Ciasto jest lekkie i kremowe.

Porzeczkowa panienka
Więcej przepisów na wypieki z porzeczkami
- Puszyste ciasto porzeczkowe z bezą
- Muffiny z porzeczką i marcepanem
- Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami
- Drożdżowe ślimaczki z budyniem i porzeczkami

Porzeczkowa panienka
Letnie ciasto z porzeczkowym budyniem i kremową pianką.
Porzeczkowa panienka
Składniki:
- BISZKOPT:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki mąki,
- BUDYŃ PORZECZKOWY:
- 300g czerwonej porzeczki,
- 50g cukru,
- 125ml wody,
- 1 opakowanie budyniu bez cukru (40g)+40ml wody,
- PIANKA TRUSKAWKOWA:
- 1 galaretka truskawkowa,
- 250ml wody,
- 500g śmietany kremówki 36%,
- DODATKOWO:
- mini beziki
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie biszkoptu
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu
Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.
BUDYŃ PORZECZKOWY: Porzeczki umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem oraz zalewamy 1/2 szklanki wody. Całość zagotowujemy. Budyń rozrabiamy w 40ml wody. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujące się porzeczki. Gotujemy gęsty budyń, a następnie lekko go studzimy i wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy.
PIANKA TRUSKAWKOWA: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka zaczyna tężeć to ubijamy śmietanę na sztywną pianę. Dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia.
Ponieważ śmietana po dodaniu galaretki zacznie szybko tężeć to trzeba od tej chwili postępować dość szybko. Piankę truskawkową wylewamy na wystudzony budyń porzeczkowy.
Wierzch ciasta posypujemy małymi bezikami. Smacznego!

Porzeczkowa panienka