Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na przepyszne ciasto z czerwonymi porzeczkami. Znajdziecie tutaj:

  • idealnie kruche ciasto,
  • pyszną piankę, która łączy w sobie smak bezy i budyniu,
  • a do tego soczyste i kwaskowate owoce, które przełamują słodycz pozostałych składników.

To ciasto jest przepyszne! Piekę je przez okrągły rok: ze świeżymi i mrożonymi owocami, a nawet z jabłkami czy makiem.

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Nie będę oszukiwać, bo ciasto jest dość pracochłonne w przygotowaniu. Ale lubię je za to, że ciasto kruche mogę przygotować wcześniej i schować do zamrażarki. Wówczas w dniu pieczenia mam dużo mniej pracy.

Więcej przepisów na ciasta z porzeczkami

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Idealnie kruche ciasto. Pyszna pianka, która łączy w sobie smak bezy i budyniu. A do tego soczyste i kwaskowate owoce, które przełamują słodycz pozostałych składników. To ciasto jest przepyszne!

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • BUDYNIOWA PIANKA:
  • 5 białek,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
  • ½ szklanki oleju,
  • DODATKOWO:
  • 300-350g czerwonych porzeczek świeżych lub mrożonych,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.

Przygotowanie kruchego ciasta na rogaliki

Przygotowanie kruchego ciasta na rogaliki

Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 2 części i zamrażamy

Ciasto dzielimy na 2 części i zamrażamy

Formę prostokątną o wymiarach 35x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, góra-dół. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.

Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki

Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.

BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Ubijamy około 1 minuty po każdej dodanej łyżce cukru.

Przygotowanie budyniowej pianki

Przygotowanie budyniowej pianki

Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy na niższych obrotach.

Przygotowanie budyniowej pianki

Przygotowanie budyniowej pianki

ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzony spód wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy porzeczkami. Na porzeczki ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

* Jeżeli używamy mrożonych porzeczek to nie rozmrażamy ich wcześniej, dajemy zamrożone.

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami

Jeśli przygotujesz kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





8 komentarzy

  1. Piec 30-40 min w 190 stopniach?
    Pozdrawiam ☺️

    • cukiereczek

      Dokładnie tak ☺️

  2. sof

    Czy można zrobić z rabarbarem zamiast porzeczek?

    • cukiereczek

      Pewnie!

  3. Nie jestem zdolna jeśli chodzi o wypieki, ale to ciasto robiłam już w różnych wersjach (oryginalnej z porzeczkami, a także innymi owocami w tym mrożonymi) i zawsze wychodzi przepyszne. Ma idealne proporcje składników, co często nie zdarza się w tego typu ciastach 💪

    • cukiereczek

      Tak, to ciasto jest genialne! Cieszę się, że smakuje 🤤

  4. Gdzie przechowywać ciasto w lodówce czy w temperaturze pokojowej ?

    • cukiereczek

      W temperaturze pokojowej ☺️

Zostaw odpowiedź