Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na przepyszne ciasto z czerwonymi porzeczkami. Znajdziecie tutaj:
- idealnie kruche ciasto,
- pyszną piankę, która łączy w sobie smak bezy i budyniu,
- a do tego soczyste i kwaskowate owoce, które przełamują słodycz pozostałych składników.
To ciasto jest przepyszne! Piekę je przez okrągły rok: ze świeżymi i mrożonymi owocami, a nawet z jabłkami czy makiem.
Nie będę oszukiwać, bo ciasto jest dość pracochłonne w przygotowaniu. Ale lubię je za to, że ciasto kruche mogę przygotować wcześniej i schować do zamrażarki. Wówczas w dniu pieczenia mam dużo mniej pracy.
Więcej przepisów na ciasta z porzeczkami
- Wyśmienite ciasto z porzeczkami, cytrynową pianką i migdałami
- Puszyste ciasto porzeczkowe z bezą
- Ciasto z czerwoną porzeczką i marcepanem
- Ciasto ucierane z porzeczkami i kruszonką
Idealnie kruche ciasto. Pyszna pianka, która łączy w sobie smak bezy i budyniu. A do tego soczyste i kwaskowate owoce, które przełamują słodycz pozostałych składników. To ciasto jest przepyszne!
Kruche ciasto z budyniową pianką i porzeczkami
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 3 łyżki cukru pudru,
- 250g zimnego masła,
- 5 żółtek,
- BUDYNIOWA PIANKA:
- 5 białek,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 szklanka cukru (200g),
- 2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
- ½ szklanki oleju,
- DODATKOWO:
- 300-350g czerwonych porzeczek świeżych lub mrożonych,
- Cukier puder do oprószenia ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.
Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.
Formę prostokątną o wymiarach 35x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, góra-dół. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto studzimy.
BUDYNIOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy oba rodzaje cukru, łyżka po łyżce i dalej ubijamy. Ubijamy około 1 minuty po każdej dodanej łyżce cukru.
Następnie dodajemy budynie w proszku i miksujemy tak, aby budyń dobrze się rozprowadził w pianie. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy na niższych obrotach.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na wystudzony spód wykładamy budyniową pianką, wyrównujemy. Piankę równomiernie posypujemy porzeczkami. Na porzeczki ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
* Jeżeli używamy mrożonych porzeczek to nie rozmrażamy ich wcześniej, dajemy zamrożone.
Piec 30-40 min w 190 stopniach?
Pozdrawiam ☺️
Dokładnie tak ☺️
Czy można zrobić z rabarbarem zamiast porzeczek?
Pewnie!
Nie jestem zdolna jeśli chodzi o wypieki, ale to ciasto robiłam już w różnych wersjach (oryginalnej z porzeczkami, a także innymi owocami w tym mrożonymi) i zawsze wychodzi przepyszne. Ma idealne proporcje składników, co często nie zdarza się w tego typu ciastach 💪
Tak, to ciasto jest genialne! Cieszę się, że smakuje 🤤
Gdzie przechowywać ciasto w lodówce czy w temperaturze pokojowej ?
W temperaturze pokojowej ☺️