Piernik wyśmienity

Kiedyś piernik w ogóle nie pojawiał się na naszym świątecznym stole. Jednak od kilku lat jest to świąteczna pozycja obowiązkowa. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam wilgotny, mięsisty, aromatyczny, mięciutki, wyśmienity piernik . Minimum pracy, a efekt wow gwarantowany. Jego przygotowanie to kilka minut, nie potrzeba nawet użycia miksera, bo wszystkie składniki mieszamy łyżką. Piernik ten bogaty jest w składniki:

Podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach niczym w toruńskiej piekarni 😉 Piernik możecie upiec tuż przed świętami. Nie wymaga bowiem leżakowania. Piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi, ale nie jest to konieczne.

Piernik wyśmienity

Piernik wyśmienity

SKŁADNIKI:

  • PIERNIK:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 2 łyżki miodu płynnego,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 125g masła,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki kawy zbożowej (np. Inki),
  • 2 łyżki kakao,
  • 300g mąki pszennej (2 szklanki),
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 szklanka mleka,
  • DODATKOWO:
  • powidła śliwkowe,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 50g śmietany kremówki 30%,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Małą foremkę keksową 9x28cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką. Nadmiar mąki strzepujemy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.

W większym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy powidła śliwkowe, miód, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewamy razem 1 minutę na małym ogniu ciągle mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, czekamy 1 minutę. Wówczas dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko, energicznie mieszamy łyżką (masa się spieni). Wówczas stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy łyżką do połączenia składników, aby nie było grudek. Masa piernikowa jest gotowa. Przelewamy ją do foremki. Masa będzie dość rzadka.

Piernik pieczemy około 45-60 minut tzn. do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy. Możemy je wówczas przekroić na pół i przełożyć powidłami śliwkowymi.

Do miseczki wlewamy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy 10s w mikrofali, wyjmujemy i mieszamy. Podgrzewamy kolejne 10s i znów wyjmujemy i mieszamy. Podgrzewamy tak do momentu aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą polewę wraz ze śmietanką. Tak przygotowaną polewą dekorujemy piernik. Polewa przed wylaniem powinna trochę przestygnąć wówczas szybko i ładnie zastygnie, nie spłynie całkowicie z ciasta.

Jeśli nie mamy mikrofali to polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej tzn. miskę ze śmietanką i czekoladą umieszczamy nad parującą wodą tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Mieszamy często. Miseczkę trzymamy nad parą tak długo, aż składniki się połączą i utworzą gładką polewę.

Piernik przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Życzę smacznego!

Piernik wyśmienity

Piernik wyśmienity





8 komentarzy

  1. Dzień dobry,
    Pisząc w przepisie “roztrzepane jajka” co ma pani dokładnie na myśli? Najpierw ubić białka a potem dodać żółtka i ubić? Dziękuję za informację 🙂 piernik wygląda wspaniale więc chyba go zrobie jeszcze na próbę przed świętami:)

    • cukiereczek

      Nie, wystarczy je rozbić do miski i lekko roztrzepać widelcem ? Nie ma potrzeby ubijania mikserem. Polecam, bo smakuje pysznie!

    • Jak zawsze, pyszny. A nie byłam fanką pierników 🙂

      • cukiereczek

        Cieszę się ♥️

  2. Czy niezbędne jest dodanie kawy zbożowej? Można to pominąć?

    • cukiereczek

      Tak, ten składnik jest tutaj niezbędny.

      • Pyszny piernik. Dziękuję za przepis ?

        • cukiereczek

          Cieszę się, że smakuje 🙂

Pozostaw odpowiedź cukiereczek