"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na deser, którego nie powstydziłaby się niejedna restauracja. Jest to ciasto przygotowane na wzór Key lime pie czyli znanego ciasta z limonkami, które powstaje z zapieczenia soku z limonek, żółtek oraz mleka skondensowanego (z dodatkiem startej skórki z limonek). Limonki w tym przepisie zastąpione są przez puree z marakui. Jak uzyskać puree z marakui? Wystarczy miąższ z kilku owoców przetrzeć przez sitko. Dodatkowo w cieście mamy zapieczoną cienką masę serową, ale możemy przygotować także ciasto bez niej. Wówczas masę z marakui wylewamy od razy na schłodzony spód ciasteczkowy.
Ciasto po wystudzeniu koniecznie chłodzimy w lodówce. Podajemy je z dodatkiem bitej śmietany (najlepiej ubić ją samą, nie ma potrzeby dosładzania) oraz świeżym miąższem z marakui. Ciasto smakuje słodko i orzeźwiająco. To takie połączenie budyniu i sernika, po prostu niebo w gębie 😉
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 90g masła,
- MASA SEROWA:
- 110g sera trzykrotnie zmielonego,
- 50g cukru,
- 1 jajko,
- Szczypta soli,
- MASA Z MARAKUJĄ:
- ½ szklanki przetartego przez sitku miąższu z marakui (około 8-9 owoców),
- 400g mleka skondensowanego słodzonego,
- 4 żółtka,
- DEKORACJA:
- 200g śmietany kremówki,
- 2-3 owoce marakui,
- Maliny,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka kruszymy na pył. Możemy je przetrzeć przez sitko lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Masło rozpuszczamy i łączymy z ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Foremkę 20x20cm (lub formę do tarty o średnicy 24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy. Foremkę odkładamy do lodówki do schłodzenia.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do miski wkładamy wszystkie składniki. Miksujemy do połączenia.
Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy około 13-15 minut. Powinna być ścięta z wierzchu. Po upieczeniu studzimy.
MASA Z MARAKUJĄ: Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Wszystkie składniki powinniśmy mieć w temperaturze pokojowej. Z owoców marakui wyciągamy miąższ i przecieramy go przez sitko. Odmierzamy ½ szklanki.
W misce umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy je do połączenia. Staramy się nie miksować zbyt długo. Masę z marakui wylewamy na wystudzony sernik. Pieczemy około 18–20 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy. Następnie odstawiamy je do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Ciasto podajemy pokrojone w kwadraty z dodatkiem bitej śmietany i owoców marakui.
Życzę smacznego 🙂