Miodownik to HIT na moim blogu. Postanowiłam przygotować jego mini wersję. Wszystko co małe jest przecież piękne 🙂 W tradycyjnym miodowniku znajdziecie krem budyniowo-śmietankowy. Natomiast w jego mini wersji postawiłam na prosty krem śmietankowy, który wzbogaciłam cukrem pomarańczowym. Miodowe ciasteczko, lekki krem i ten pomarańczowy aromat idealnie pasują do świątecznego stołu.

Torciki miodowe

Torciki miodowe
Ciasteczka można upiec wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możemy przełożyć je kremem kilka godzin przed podaniem. Tyle czasu zdecydowanie wystarczy, aby ciasteczka się przegryzły. Kropkę nad i stanowi dekoracja. Puśćcie wodze wyobraźni i dekorujcie jak tylko chcecie. Może to być kolorowa posypka, czekolada, świeże owoce, co tylko Wam się zamarzy!

Mini miodowniki
WARIACJE NA TEMAT TORCIKÓW
- Zamiast konfitury pomarańczowej można do środka dać frużelinę malinową czy żurawinową.
- Można przygotować czekoladową wersję torcików i przełożyć je frużeliną wiśniową.
- Chętnie przygotuje te torciki w wersji mini snickers tzn. jedno ciasteczko upiekę z orzechami i ciastka przełożę kajmakiem i kremem budyniowym.
- Myślę, że super będą pasowały także prażone jabłka.

Mini miodowniki
Więcej wypieków z miodem

Mini miodowniki z kremem pomarańczowym
Z pewnością te torciki będą ozdobą Twojego świątecznego stołu. Są przepyszne i przepiękne.
Mini miodowniki z kremem pomarańczowym
Składniki (9 sztuk):
- CIASTKA:
- 85g miodu,
- 100g masła,
- 120g cukru,
- 5-6 żółtek (100g),
- 2g soli,
- 1 łyżeczka sody (4g),
- 380g mąki pszennej,
- KREM ŚMIETANKOWY:
- 400g śmietany kremówki 36%,
- 250g serka mascarpone,
- 2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową,
- DODATKOWO:
- konfitura pomarańczowa,
- DEKORACJA:
- rozmaryn,
- świeża żurawina,
- cząstki pomarańczy,
- posypka,
- cukier puder
Przygotowanie:
CIASTKA: Do garnka z grubym dnem wkładamy miód, masło, sól i cukier. Zagotowujemy na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zagotuje się i zacznie kipieć to dodajemy sodę, mieszamy do połączenia i garnek zdejmujemy z ognia. Masę miodową zostawiamy do przestudzenia. Co jakiś czas można ją zamieszać.

Przygotowanie ciasta na miodownik
W miarę stygnięcia masa zacznie zmieniać kolor na ciemniejszy.
Gdy masa miodowa będzie letnia to dodajemy do niej żółtka i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy do powstania gęstego ciasta. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i zagniatamy je. Ciasto będzie dość rzadkie i kleiste, ale tak ma być. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na noc do lodówki.

Przygotowanie ciasta na miodownik
Po nocy spędzonej w lodówce ciasto wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Foremką wycinamy okrągłe kształty. Miodowe ciasteczka pieczemy około 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół, do zarumienia.
Początkowo ciasteczka będą miękkie, a gdy wystygną - stwardnieją.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Przygotowanie kremu śmietankowego
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier pomarańczowy umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.
** Cukier ze skórką pomarańczową marki Dr.Oetker. Jeśli nie uda się go kupić to użyjcie po prostu cukru pudru i dodajcie odrobinę aromatu pomarańczowego.
Krem przekładamy do szprycy zakończonej końcówką Wilton 4B. Wyciskamy krem na ciasteczko wkładając do środka odrobinę konfitury pomarańczowej. Ponownie wyciskamy krem i wkładamy odrobinę konfitury. Ostatnią warstwą powinien być krem.
Torciki dowolnie dekorujemy.
Smacznego!

Miodowniki pomrańczowe

Torciki miodowe










