Mikołaje na torcie

Witam bardzo słonecznie w "Weekendowej Cukierence" 😉 Ponieważ truskawki już się kończą, sezon postanowiłam zakończyć efektownym ciastem z truskawkami w roli głównej. Mikołaje z truskawek chodziły mi po głowie już od dłuższego czasu. Pierwszą myślą było upieczenie babeczek i postawienie na nich truskawkowych mikołajów, ale pomysł dojrzewał kilka dni i na myśl przyszło mi takie ciasto 🙂 Przyznam, że troszkę się przy nim napracowałam, ale efekt był tego wart. Mikołaje wszystkich zaskoczyły, buźki same się im do nich uśmiechały 🙂 Bita śmietana i truskawki to moim zdaniem jedno z najlepszych połączeń, dlatego właśnie użyłam do przełożenia ciasta takiego kremu.
Wiem, że mamy lato, ale skoro są mikołaje to dodam, że takie ciasto sprawdzi się idealnie jako słodki prezent dla najbliższych na święta lub jako pyszne ciasto bożonarodzeniowe czy mikołajkowe 🙂
Jeśli chodzi teraz o ciasto, to zrobiłam je w tortownicy 18cm. Troszkę jednak się przeliczyłam jeśli chodzi o biszkopt, bo ciasta troszkę mi zostało, nie dużo, ale jednak zostało. Myślę, że spokojnie można je upiec w troszkę większej tortownicy. Mikołaje najlepiej przygotować tuż przed podaniem, bo krem może zacząć spływać z truskawek. Oczywiście należy je trzymać w lodówce. Można ewentualnie dodać śmietan-fixów do kremu, wtedy może śmietana nie będzie puszczała wody.
Składniki:

  • 6 jajek,
  • cukier 175g,
  • mąka 225g,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 cukru waniliowego,
  • 150 ml przegotowanej wody,
  • 50 ml wódki,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego,
  • 1000g śmietany kremówki,
  • 250g mascarpone,
  • 1 aromat cytrynowy,
  • cukier puder do smaku,
  • dżem truskawkowy mały słoiczek,
  • truskawki 300g,
  • złote kuleczki,
  • listki mięty do dekoracji,
  • masło do wysmarowania formy,
  • bułka tarta do formy
Przygotowanie:
 

Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (18 cm). Pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Po przestudzeniu ciasto kroimy na 3 części. Wodę mieszamy z wódką i aromatem cytrynowym. Kremówkę ubijamy na sztywno, miksujemy z mascarpone, aromatem cytrynowym i dodajemy cukier puder do smaku. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy go, smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy 1/4 kremu. Układamy kolejną porcję ciasta i postępujemy tak samo. Układamy trzeci blat i smarujemy go kremem. Truskawki myjemy, osuszamy. Odkrawamy czubek truskawki i wypełniamy go pozostałym kremem, do każdej truskawki wkładamy po 2 złote kulki. Truskawki układamy na cieście. Ciasto można udekorować złotymi kulkami i listkami mięty. Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź