Dziś w "Weekendowej Cukierence" jedno z moich ulubionych ciast z owocami. Robię je z różnymi owocami sezonowymi: rabarbarem, truskawkami, jagodami, śliwkami. Wychodzi puszyste, wysokie i pyszne. Smakuje tak pomiędzy ciastem drożdżowym, a ucieranym. Jest proste do przygotowania i zawsze się udaje. Głównym składnikiem ciasta jest maślanka. Przy wypiekach z maślanką, kefirem, śmietaną dość łatwo o zakalec. Aby go uniknąć należy pamiętać o pokojowej temperaturze składników i krótkim mieszaniu po dodaniu suchych składników. Ciasto będzie idealne na podwieczorek z kubkiem herbaty. Polecam!
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 1 cukier waniliowy (16g),
- ½ szklanki oleju,
- 1 szklanka maślanki,
- 500g mąki pszennej (około 3 szklanki),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 200g truskawek,
- 200g rabarbaru,
- KRUSZONKA:
- 70g miękkiego masła,
- 10 łyżek mąki pszennej (130g),
- 1 cukier waniliowy (16g),
- 4 łyżki cukru (60g)
PRZYGOTOWANIE:
KRUSZONKA: Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce. Wyrabiamy je między palcami aż uzyskamy postać kruszonki. Kruszonkę odstawiamy na bok.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijamy kilka minut. Po zużyciu całego cukru powinniśmy otrzymać gęstą, sztywną, błyszczącą pianę. Dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę ubijamy. W tym momencie piana może opaść, ale nie należy się tym przejmować.
Kolejno do ciasta dodajemy maślankę i mąkę. Mieszamy już wszystkie składniki szpatułką, krótko – tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do formy 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie pokrojony rabarbar i truskawki. Większe truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Następnie całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół tzn. do suchego patyczka.
Życzę smacznego!
Użyłam jagód z powodu braku truskawek i odkryłam mega połączenie! Ale z truskawkami tez spróbuje. Mega szybko się robi to ciasto.
Wygląda znakomicie 🙂