Makowiec z bezą

W moim domu nie ma świąt Bożego Narodzenia bez makowca. Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam przepis na wykwintny makowiec. Jest to makowiec przygotowany na kruchym cieście z bezową pianką. Jest prosty do przygotowania i nie robi się go zbyt długo (zwłaszcza przy użyciu maku mielonego). W czasie gdy piecze się kruche ciasto możemy przygotować masę makową. Pamiętajmy, aby białka do maku dodać tuż przed wyłożeniem masy makowej na kruchy spód. Po wystudzeniu makowiec bardzo ładnie się kroi. Na pewno zachwyci Twoich gości podczas świąt 🙂

A jeśli chcecie spróbować innej, niestandardowej wersji makowca to polecam szczególnie:

Makowiec z bezą

Makowiec z bezą

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 200g mąki pszennej,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli,
  • 50g cukru pudru,
  • 200g zimnego masła,
  • 4 żółtka,
  • NADZIENIE MAKOWE:
  • 300g maku,
  • 50 g masła,
  • 50g cukru (1/4 szklanki),
  • 2 małe jajka,
  • 40g miodu,
  • 40g rodzynek,
  • 40g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 40g żurawiny suszonej,
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego,
  • BEZA:
  • 4 białka,
  • 200g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE MAKOWE: Mak zalewamy wrzącą wodą tak, aby woda całkowicie zakryła mak. Odstawiamy go do wystudzenia. Następnie mak dokładnie odsączamy na sicie.

Mak zalewamy gorącą wodą, a po wystudzeniu dokładnie odciskamy.

Mak zalewamy gorącą wodą, a po wystudzeniu dokładnie odciskamy.

Mak mielimy trzy razy w maszynce do mielenia mięsa.

Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.

Mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.

Do miski wkładamy miękkie masło, cukier i miód. Ucieramy je razem chwilkę mikserem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy żółtka i ucieramy razem jeszcze przez 1 minutę. Kolejno dodajemy zmielony mak i mieszamy.

Przygotowanie masy makowej.

Przygotowanie masy makowej.

Następnie dodajemy suszone owoce i aromat migdałowy, mieszamy (żurawinę możemy drobniej posiekać). Białka ubijamy na sztywną pianę. Tuż przed wyłożeniem masy makowej na kruche ciasto mak mieszamy delikatnie z ubitymi białkami.

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto owijamy w folią i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.

Przygotowanie kruchego ciasta

Przygotowanie kruchego ciasta

 

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Formę prostokątną o wymiarach 26x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy je w foremce. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy.

BEZA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, i dalej ubijamy. Piana powinna być gęsta, błyszcząca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 30 sekund.

Na wystudzony spód wykładamy równomiernie masę makową. Na maku rozsmarowujemy pianę z białek. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni, włączamy termoobieg i dosuszamy bezę jeszcze przez 15 minut.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Możemy użyć gotowego maku mielonego. Wówczas wystarczy 300g mielonego maku zalać 300ml gorącego mleka, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Nie trzeba już kręcić maku przez maszynkę do mielenia mięsa.

Makowiec z bezą

Makowiec z bezą





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź