W "Weekendowej Cukierence" prezentuję dziś sernik na zimno w wersji fit. Taki fit serniczek na zimno spokojnie mogą jeść osoby na diecie. Jest prosty i szybki do przygotowania. Ma mało kalorii, jest lekki, mało słodki, orzeźwiający. Masa serowa wzbogacona jest skórką z limonki, która świetnie współgra z borówkami. Borówki możemy zastąpić dowolnymi owocami jagodowymi. Górę ciasta można zalać galaretką bez cukru. Ja niestety takiej nie miałam więc przygotowałam galaretkę z soku jabłkowego tłoczonego na zimno. Pysznie i lekko, polecam!

Lekki serniczek na zimno na kokosowym spodzie z borówkami
SKŁADNIKI (12 porcji):
- SPÓD KOKOSOWY
- 2 jajka,
- 1 szklanka wiórek kokosowych,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 łyżka mąki owsianej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta soli,
- MASA SEROWA:
- 300g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 200g gęstego jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki ksylitolu,
- Skórka starta z 1 limonki,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- 10g żelatyny + 50g wody,
- 100g borówek,
- GALARETKA:
- 6g żelatyny,
- 150ml soku jabłkowego,
- 200g borówek,
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD KOKOSOWY: Dno tortownicy (o średnicy 21-22cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Następnie zapinamy obręcz. Papier powinien wystawać za obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i mąką owsianą. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ksylitol i jeszcze chwilkę razem ubijamy. Ubite białka delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Masę kokosową wykładamy do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy około 25 minut, do zarumienienia.
Po upieczeniu spód kokosowy studzimy.
MASA SEROWA: Jogurt naturalny łączymy z ksylitolem i mieszamy łyżką. Odstawiamy na kilka minut, aby ksylitol się rozpuścił. Następnie jogurt miksujemy z serem twarogowym. Dodajemy skórkę startą z limonki i aromat waniliowy, mieszamy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilku minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją przez kilka-kilkanaście sekund w mikrofali, do rozpuszczenia. Żelatynę wlewamy ciurkiem do masy serowej i miksujemy do połączenia. Rozpuszczona żelatyna powinna być letnia, lekko ciepła, nie może być gorąca. Dodajemy borówki i mieszamy. Masę serową wykładamy na spód kokosowy. Wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy do lodówki do momentu stężenia masy serowej.
GALARETKA: Odważamy 6g żelatyny i zalewamy 50ml soku jabłkowego. Ostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją przez kilka-kilkanaście sekund w mikrofali, do rozpuszczenia. Dodajemy resztę soku i mieszamy. Na stężałej masie serowej układamy borówki. Zalewamy je tężejącą galaretką z soku jabłkowego. Tortownicę wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Zamiast borówek możemy np. do masy serowej użyć truskawek.
2) Jeden porcja zawiera około 143kcal. W tym:
- węglowodany – 13,4g,
- białko – 6,7g,
- tłuszcz – 7,5g,
- błonnik – 0,6g.
Serniczek proponuję podać na deser.
2) Serniczek polecam na deser w diecie z cukrzycą ciążową.

Lekki serniczek na zimno na kokosowym spodzie z borówkami

Lekki serniczek na zimno na kokosowym spodzie z borówkami
Muszę koniecznie spróbować! Jakie inne owoce prócz truskawek będą tu pasować? Mąż za nimi nie przepada 🙁
Maliny, jagody i borówki ❤️ Super będzie też pasować mango.