Już czas najwyższy na wypieki z rabarbarem 🙂 Zapraszam na pyszne kruche ciasto do "Weekendowej Cukierenki" 🙂 Kwaśny rabarbar przełamuje słodziutka beza, a do tego mamy maślane kruche ciasto oraz chrupiące płatki migdałów. To ciasto na pewno zasmakuje każdemu. Wśród mojej rodziny i znajomych zbierało same pozytywne opinie. Robi się je dość szybko, kruche ciasto i malinowy mus możemy przygotować dzień wcześniej. Polecam je na letni wypiek. Ciasto jest nieskomplikowane w przygotowaniu. Kruche ciasto można zagnieść dnia poprzedniego. Malinowy mus możemy także przygotować wcześniej.
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 200g mąki pszennej,
- 50g mąki ziemniaczanej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta soli,
- 50g cukru pudru,
- 200g zimnego masła,
- 4 żółtka,
- MALINOWY MUS:
- 400g malin,
- 100-130g cukru,
- RABARBAR:
- 700g rabarbaru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- BEZA:
- 4 białka,
- 200g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- DODATKOWO:
- 3 łyżki płatków migdałów
PRZYGOTOWANIE:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma. Ciasto owijamy w folią i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Formę prostokątną o wymiarach 26x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy je w foremce. Ciasto dziurkujemy widelcem i wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Ciasto studzimy.
MALINOWY MUS: Maliny umieszczamy w rondelku, zasypujemy je cukrem. Wstawiamy na wolny ogień i gotujemy bez przykrycia około 15-20 minut. Po tym czasie powinniśmy otrzymać gęsty mus, większość wody powinna odparować. Mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ilość cukru dobieramy do smaku. Gęstość musu sprawdzamy po przestygnięciu.
RABARBAR: Rabarbar obieramy i kroimy w 1cm kawałki. Umieszczamy go w misce i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Tuż przed wyłożeniem rabarbaru na ciasto mieszamy go krótko z połową musu malinowego.
BEZA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy. Piana powinna być gęsta, błyszcząca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 30 sekund.
Na wystudzonym spodzie rozsmarowujemy połowę malinowego musu. Wykładamy rabarbar wymieszany z mąką i resztą konfitury, wyrównujemy. Na rabarbarze rozsmarowujemy pianę z białek. Pianę równomiernie posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20 minut w 170 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni, włączmy termoobieg i dosuszamy bezę jeszcze przez 15 minut.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Możemy użyć mrożonych malin – wówczas wcześniej ich nie rozmrażamy.
2) Zamiast malinowego musu możemy użyć konfitury malinowej (około 200g).
Inspiracja: Kwestia Smaku
Pyszne ciacho 🙂
ślinka mi cieknie od patrzenia 🙂
Obłędnie pyszne 🙂
Pięknie wygląda 🙂 Pozdrawiam.