Wiem, że do świąt mamy jeszcze 2 miesiące... ale będąc na zakupach skusiły mnie ciasteczka korzenne. Tak, sklepy mają je już w swojej ofercie 🙂 Ostatnio mam dużo zajęć dodatkowych i niestety nie mogę się skupić na jakimś skomplikowanym wypieku więc stwierdziłam, że na weekend przygotuje ciasto bez pieczenia właśnie z tymi ciasteczkami. Zważywszy na fakt, że podobne ciasto robiłam już rok temu (o TUTAJ przepis). Zastąpiłam jedynie maliny na prażone jabłka. Tak w ogóle to uwielbiamy te ciastka. Mam na blogu kilka propozycji ciast z ich wykorzystaniem. Zobaczcie koniecznie.

Korzenna szarlotka bez pieczenia
A dziś w "Weekendowej Cukierence" częstuję Was pysznym ciastem, które nazwałam korzenną szarlotką bez pieczenia. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Mamy tutaj prosty krem śmietankowy, prażone jabłka i ciastka. Jeśli użyjecie już gotowych jabłek prażonych ze słoika to ciasto przygotujesz w przysłowiowe 15 minut. Ciasto jest kremowe, kroi się jak masełko, smakuje pysznie!
Oczywiście, jeśli nie masz, nie lubisz ciastek korzennych to z powodzeniem zastąpisz je herbatnikami bądź podłużnymi biszkoptami. Czekam na zdjęcie Twojej szarlotki w komentarzu 🙂

Świąteczna szarlotka bez pieczenia
Więcej ciast z jabłkami

Korzenna szarlotka bez pieczenia
Ciasto smakuje pysznie. Krem i śmietankowy i jabłka to pyszne połączenie, a jak dodamy do nich ciastka korzenne to mamy przepis na idealne ciasto bez pieczenia nie tylko na święta.
Świąteczna szarlotka bez pieczenia
Składniki:
- około 800g ciastek korzennych np.speculoos,
- 80ml soku jabłkowego,
- KREM:
- 800g śmietany kremówki 36%,
- 500g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- JABŁKA:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki cukru,
- DODATKOWO:
- 2 pokruszone ciasteczka,
Przygotowanie:
NADZIENIE JABŁKOWE: Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę. Umieszczamy je w rondlu z grubym dnem razem z cukrem i odrobiną soku z cytryny. Cukier proponuje dodawać stopniowo, najpierw tylko 1-2 łyżki, w zależności od słodyczy jabłek. Jabłka zagotowujemy i prażymy bez przykrycia około 10-12 minut, aż większość wody z nich wyparuje, częściowo rozpadną się i zrobią gęste. Gdyby jabłka były suche, a jeszcze się nie rozpadły to podlewamy je odrobiną wody.
- Jabłka studzimy.
KREM ŚMIETANKOWY: Pamiętajcie, by dobrze schłodzić śmietanę i mascarpone przed ubiciem - jest to gwarancją udanego kremu.

Przygotowanie kremu śmietankowego
Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera. Ubijamy je na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Warto zebrać szpatułką masę ze ścianek podczas miksowania, aby krem był jednolity.
*Używam zazwyczaj śmietany kremówki 36% Piątnica.

Świąteczna szarlotka bez pieczenia
ZŁOŻENIE CIASTA: Przygotowujemy foremkę około 25x25cm. Układamy pierwszą warstwę ciastek. Można ułożyć ciastka w układzie 3x6 lub 4x5 (czyli w jedną stronę 4 ciastka, a w drugą 5). Do jednej warstwy potrzeba 18 lub 20 ciastek. Ciastka nasączamy 1/3 soku jabłkowego.
* Ciasteczka speculoos kupuje w okresie świątecznym w Lidlu.
Na ciasteczka wykładamy 1/3 kremu śmietankowego i połowę masy jabłkowej. Wyrównujemy. Ponownie układamy ciastka-krem-jabłka. Ostatnie warstwy to ciastka i krem. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami i kawałkami jabłek.
Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 2h, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Świąteczna szarlotka bez pieczenia