Niecodzienne połączenie śliwek, kokosu i limonki zaowocowało przepysznym ciastem. Ciasto tak szybko zniknęło, że musiałam tego samego dnia upiec drugie.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 500g śliwek węgierek,
- Sok i skórka starta z 1 limonki,
- 1 szklanka cukru,
- ¾ szklanki maślanki,
- 180g masła,
- 3 duże jajka,
- Szczypta soli,
- 1 szklanka lekko ubitych wiórek kokosowych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i ¾ szklanki mąki,
- Cukier puder do oprószenia ciasta,
- LUKIER:
- 3 łyżki likieru kokosowego malibu,
- 15-18 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Śliwki płuczemy. Następnie usuwamy z nich pestki. Zostawiamy je najlepiej na kilka godzin, aby dobrze przeschły. Limonkę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Kolejno dodajemy na przemian suche składniki oraz maślankę w 3 turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonki.
Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i równomiernie rozkłądamy połówki śliwek, delikatnie zanurzając je w cieście.
Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Gdy wystygnie to polewamy je lukrem.
LUKIER: Do miseczki wlewamy malibu. Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru pudru i ucieramy do powstania gęstego lukru (o gęstości śmietany).
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jeśli ciasto będą jadły dzieci to malibu możemy zastąpić mlekiem.
Przepyszne ciasto kokosowe ze śliwkami, palce lizać, serdecznie polecam.
Pani Irena wygląda pysznie i tak puszyście 😉