Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Ponieważ trwa sezon na rabarbar to częstuję Was kolejnym ciastem z tym warzywem. Niecodzienne połączenie rabarbaru, kokosu i limonki zaowocowało przepysznym ciastem. Ciasto przygotowuję się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 300-400g rabarbaru,
- Sok i skórka starta z 1 limonki,
- 1 szklanka cukru,
- ¾ szklanki maślanki,
- 180g masła,
- 3 duże jajka,
- Szczypta soli,
- 1 szklanka lekko ubitych wiórek kokosowych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i ¾ szklanki mąki,
- Cukier puder do oprószenia ciasta,
- LUKIER:
- 3 łyżki mleka,
- 15-18 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Rabarbar kroimy w 1cm kostkę. Limonkę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Kolejno dodajemy na przemian suche składniki oraz maślankę w 3 turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonki.
Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i równomiernie rozkładamy rabarbar.
Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Gdy wystygnie to polewamy je lukrem.
LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru pudru i ucieramy do powstania gęstego lukru (o gęstości śmietany).
Życzę smacznego 🙂
Zdjęcia nadesłała Pani Aleksandra S.: “Fantastycznie wilgotne ciacho, limonkę spokojnie można zamienić na cytrynę i na wierzch dać mus z rabarbaru “
Pyszniutkie kokosowe ciasto z rabarbarem, palce lizać,
jak zwykle podziwiam pomysłowość przy tworzeniu nowych wspaniałych przepisów.
Pani Ireno ciasto wygląda perfekcyjnie! Cieszę się, że smakowało 🙂
właśnie takiego ciasta szukałam. i znalazłam 🙂 czy maślankę można zastąpić np jogurtem? mieszkam w Niemczech i nie wiem czy tu znajdę maślankę.
Myślę, że można użyć jogurtu naturalnego lub kefiru 🙂