Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam na pyszne i szybkie do przygotowania egzotyczne ciasto, do którego przygotowania użyłam zapasu mrożonych jagód. Ciasto jest wilgotne, delikatne i puszyste. Świetnie sprawdzi się na letni podwieczorek czy piknik. Skórka i sok z limonki oraz wiórki kokosowe nadają mu niezwykłego smaku. Od tego ciasta nie można się oderwać 🙂 Moi bliscy zajadali kawałeczek za kawałeczkiem. Możemy do jego przygotowania użyć jagód świeżych bądź mrożonych.
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki jagód,
- Sok i skórka starta z 1 limonki,
- 1 szklanka cukru,
- ¾ szklanki maślanki,
- 180g masła,
- 3 duże jajka,
- Szczypta soli,
- 1 szklanka lekko ubitych wiórek kokosowych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i ¾ szklanki mąki,
- Cukier puder do oprószenia ciasta,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Kolejno dodajemy na przemian suche składniki oraz maślankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę i sok z limonki.
Ciasto przelewamy do prostokątnej formy (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i równomiernie wysypujemy jagody.
Ciasto pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
ciacho w sam raz do kawki 🙂