Karmelowa wuzetka

Witam ciepło w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Przedstawiam Wam ciasto potrójnie karmelowe 🙂 Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na ciasto, którego głównym składnikiem jest mleko skondensowane słodzone. Krem to delikatna kajmakowa pianka rozpływająca się w ustach. Wierzch stanowi błyszcząca polewa krówkowa. Jeśli jesteście wielbicielami kajmaku to to ciasto na pewno skradnie Wasze serca, polecam 😉

Karmelowa wuzetka

Karmelowa wuzetka

SKŁADNIKI :

  • CIASTO:
  • 2 małe jajka,
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g),
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • KREM:
  • 340g masy kajmakowej,
  • 600g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki żelatyny (20g).
  • 80 ml gorącej wody,
  • PONCZ:
  • ¼ szklanki wody,
  • ¼ łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka rumu,
  • Kilka kropel olejku rumowego,
  • POLEWA:
  • 170g masy kajmakowej,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki masła,
  • DODATKOWO:
  • 200g śmietany kremówki,
  • 1-2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Do miski wbijamy jajka. Ubijamy je na puszystą masę. Dodajemy mleko skondensowane, chwilkę miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w 170 stopniach – do suchego patyczka. Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je folią.

Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Jeden z płatów ciasta wkładamy do foremki i ponczujemy.

KREM: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej!) i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kremówkę ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie gotowa dodajemy masę kajmakową i miksujemy chwilkę do połączenia. Ciurkiem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy drugim blatem ciasta i odstawiamy do lodówki.

POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Polewę równomiernie rozsmarowujemy na cieście.

Odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroimy je na prostokątne kawałki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki każdy z kawałków ciasta ozdabiamy kleksem śmietany.

Życzę smacznego 🙂

Karmelowa wuzetka

Karmelowa wuzetka





10 komentarzy

  1. czy można czymś zastąpić rum??
    KREM – gdy ubiję kremówkę to masę dodaje z puszki czy muszę ja wcześniej podgrzać by była lejąca
    ??

    • cukiereczek

      Monika do kremu masę dajemy prosto z puszki, nie podgrzewamy jej. A rum można pominąć lub zastąpić np. wódką.

  2. ehhh ciasto mi nie wyrosło? co zrobiłam nie tak?? 🙁 nawet nie ma co na pół kroić a na dodatek piekłam je 40 min a w srodku jescze taki mokry 🙁

    • cukiereczek

      Monika może jajka były za słabo ubite? I czy na pewno użyłaś mleka skondensowanego (słodzonego) czyli tego gęstego?

  3. aaa mam mleko zagęszczone ale niesłodzone :/. Czy to ma znaczenie?? Może zaproponujesz mi do tego kremu inny biszkopt?

  4. Dziękuję za szybko odzew. Zaraz będę działać 🙂

    • cukiereczek

      Super, czekam w takim razie na efekty 🙂 Pozdrawiam

  5. Niestety porażka na każdym etapie. Biszkopt nie wyrósł, wiec zrobikam dwa, a w kremie porobily mi się “kluchy” po dodaniu żelatyny. Pewnie krem będzie jutro wyplywac :-\

    • cukiereczek

      Monika bardzo mi przykro. Biszkopt robiłam już kilkadziesiąt razy i pojawia się w wielu moich przepisach. Nikt jeszcze nie skarżył się, że nie wyrósł. Białka musiały być za słabo ubite. A co do żelatyny, to była albo źle rozpuszczona albo dodana gorąca do kremu.

Pozostaw odpowiedź Monika