Święta Bożego Narodzenia to niezwykle piękny i smaczny czas 🙂 Zjadamy wtedy ogromne ilości ciast, ciasteczek i innych słodkości. Ja oczywiście również wpisuję się w tę „tradycję” i nie rezygnuję z łakoci wypełnionych po brzegi cukrem. Ale pamiętam przy tym, że we wszystkim trzeba zachować umiar i zawsze przygotowuję też słodycze w wersji fit, które jem bez wyrzutów sumienia i bez uszczerbku dla mojej sylwetki. Dzisiaj przychodzę do Was z odchudzonym przepisem na piernik - nie może go zabraknąć przecież na świątecznym stole!
Zarówno w konstruowaniu przepisu, jak i w przygotowywaniu ciasta miał udział mój chłopak Tomek. Oboje zgodnie stwierdziliśmy, że nie będziemy czekać do kolejnych świąt, by powtórzyć nasz wypiek - w końcu co może być lepszego do zimowej kawy niż świeży, korzenny piernik?
Melasa - co to takiego? Ciemnobrązowy, gęsty syrop, który często określany jest jako czarne złoto. Niegdyś niedoceniana, obecnie aspiruje do tytułu jednego z najzdrowszych zamienników dla białego cukru.
Melasa zawiera:
- Wapń (więcej niż mleko)
- Potas (więcej niż banany czy pomidory)
- Żelazo (polecana osobom zmagającym się z anemią)
- Mikro- i makroelementy
Ze względu na fakt, że melasa zawiera całą gamę witamin i minerałów może być stosowna jako uzupełnienie niskowartościowych diet. Wystarczy łyżka dziennie, by cieszyć się jej dobroczynnym działaniem na organizm. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z ilością - to naturalna substancja przeczyszczająca. Melasa pomaga zwalczać zmęczenie, wspiera nasz organizm w walce ze stresem.
Ma być też fit i tak właśnie jest! Duża zawartość wartościowych składników, a niewielka tylko ilość kalorii 🙂
Ciasto robi się niezwykle szybko, dlatego uważam, że jest to idealny przepis na leniwe zimowe dni. Dodatek dużej ilości przypraw korzennych podkręca jego smak i sprawia, że każdy kawałek rozgrzewa od środka. Lukier na bazie syropu klonowego dodaje słodyczy, której przecież tak nam potrzeba w okresie zimowym 🙂
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 240 g mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki imbiru,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ¼ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ¼ płaskiej łyżeczki mielonych goździków,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 łyżka masła/oleju kokosowego,
- 2 duże białka jaj,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
- 180 g jogurtu greckiego,
- ¼ szklanki miodu/melasy,
- ¼ szklanki syropu klonowego,
- 6 łyżek mleka,
- POLEWA:
- 30 g jogurtu greckiego,
- 1 ½ łyżeczki syropu klonowego,
- kilka kropli aromatu waniliowego,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 160 °C oraz wyłożenia foremki (u mnie mała keksówka) papierem do pieczenia. W jednej misce połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki: mąkę, podane przyprawy korzenne i sól. W drugiej misce wymieszaj ze sobą masło/ olej kokosowy , białka jaj oraz aromat waniliowy. Dodaj jogurt grecki i mieszaj do momentu, gdy masa będzie pozbawiona wyraźnych grudek. Kolejnym krokiem jest wmieszanie do ciasta miodu/melasy oraz syropu klonowego. Następnie należy dodać mąkę wymieszaną z przyprawami i mleko-najlepiej robić to naprzemiennie używając niewielkiej ilości podanych składników, tak by wszystko ładnie się połączyło. Gotowe ciasto przełóż do formy i piecz 40-45 minut bądź do momentu uzyskania suchego patyczka. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto, by przestygło.
POLEWA: Przygotowanie lukru to banalna sprawa - wystarczy wymieszać wszystkie składniki razem. Ciasto należy polać gotową polewą chwilę przed podaniem, ponieważ jest ona dość płynna i mogła spłynąć bądź wsiąknąć w ciasto.
Z podanej ilości składników otrzymujemy około 12 kawałków ciasta. Piernik możesz z powodzeniem przechowywać 4-5 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uwagi:
1) Jeżeli chcesz otrzymać ciasto bezglutenowe użyj następującej mieszanki: 120 g mąki jaglanej, 60 g mąki z tapioki, 60 g brązowej mąki ryżowej, 1 ½ łyżeczki gumy ksantanowej. Oczywiście możesz spokojnie sięgnąć po gotową mąkę bądź mieszankę bezglutenową dostępną w sklepie.
2) Melasę z powodzeniem możesz zastąpić ciemnym miodem, ale musisz mieć na uwadze, że piernik zyskuje swój typowy kolor i posmak dzięki niej.
3) Aby przygotować gęsty lukier możesz dodać dodatkowo 2-3 łyżki mielonego ksylitolu lub innego słodzidła o strukturze cukru pudru.