Ensaimada

To ciasto maślane wywodzące się z Hiszpanii. Robi się je w zaskakujący sposób bowiem wyrośnięte ciasto drożdżowe smarujemy miękkim masłem i zawijamy. Dzięki temu zabiegowi ciasto listkuje się niczym ciasto francuskie. Masło to smak przewodni tego ciasta. Dajemy go tutaj naprawdę sporo. Oryginalny przepis zakłada użycie smalcu. Ja jednak zdecydowałam się na masło. Ciasto odrywamy po kawałku i jemy, najlepiej z mocną kawą lub herbatą.

Ensaimada nie smakuje jak znane nam ciasta drożdżowe. Jest o wiele bardziej maślana. Ciasto nie jest a tak puszyste, ale troszkę bardziej zbite. Ensaimada bardzo szybko znika 🙂 Po oderwaniu i zjedzeniu pierwszego kawałeczka miałam ochotę na więcej i więcej. Nie da się jej na szczęście zjeść aż tak dużo, bo jest sycąca. Dla mnie była bardzo słodka, ale osoby, które nią częstowałam stwierdziły, że jest nie za słodka. A więc słodycz tego ciasta to już kwestia gustu. Z tego przepisu możemy upiec też małe bułeczki ślimaczki. Co więcej ciasto możemy też zrobić z nadzieniem. Widziałam wersję z wiśniami czy budyniem.

Ensaimada

Ensaimada

SKŁADNIKI:

  • 500g mąki pszennej,
  • 150g cukru (3/4 szklanki),
  • 180ml mleka,
  • 2 łyżeczki drożdży instant (8g),
  • 200g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • Szczypta soli,

PRZYGOTOWANIE:

Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do dużej miski wkładamy mąkę. W mące robimy dołek i wsypujemy cukier, a następnie suche drożdże. Drożdże zalewamy mlekiem. Zostawiamy całość na jakieś 5 minut aż drożdże zaczną pracować (powinna pojawić się na nich pianka).

Po tym czasie zawartość miski mieszamy. Dodajemy jajka, żółtko i szczyptę soli. Dokładnie wszystko mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilkę na stolnicy. Rozwałkowujemy je na kwadrat 50x50cm. Ciasto będzie bardzo cienkie. Smarujemy je równomiernie masłem zostawiając margines z jednej strony. Następnie ciasto zwijamy w roladę. Powstałą roladę rozwałkowujemy na prostokąt 15x65cm. Robimy to ostrożnie, aby nie wycisnąć masła z rolady. Powstały prostokąt ponownie zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Powstałą roladę skręcamy w spiralę. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy naszą skręconą roladę i formujemy z niej ślimaka. Zostawiamy około 2 cm miejsca pomiędzy kawałkami ciasta, aby ciasto miało miejsce na wyrośnięcie. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Ponieważ ciasto zawiera w sobie dużo masła to potrzebujemy tak dużo czasu na drugie wyrastanie.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Drożdżowego ślimaka pieczemy około 20-25 minut (do zarumienienia). Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem.

Ciasto możemy serwować delikatnie ciepłe lub całkowicie wystudzone. Najlepiej smakuje pierwszego dnia, ale może być przechowywane w zamkniętym pojemniku do 2 dni.

Życzę smacznego  🙂

Ensaimada

Ensaimada

Ensaimada

Ensaimada

Ensaimada

Ensaimada

Ensaimada

Ensaimada

Ensaimada

Ensaimada





5 komentarzy

  1. […] Drożdże rządzą! Przenosimy się na Majorkę i jemy przepyszne śniadanie – ensaimadę z kubkiem kawy. To ciasto to połączenie chałki z brioszką i ciastem francuskim z tym, że jest bardzo delikatne w smaku, niczym wata. Ma bosko chrupiący dół. W oryginale zamiast masła jest smalec, też muszę zrobić z tą opcja aby zobaczyć różnicę. To zawartość masła powoduje, że buła jest pełna smaku. Polecam bardzo, bo nigdy takiego ciasta nie jadłam. Przepis z bloga Gotuj z Cukiereczkiem […]

  2. Upiekłam, jest boska! <3

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowała 😀

  3. Super lecker!!!!!!!!!!!

  4. O jakiej średnicy blaszka będzie potrzebna?

    • cukiereczek

      Potrzebna jest blacha prostokątna z wyposażenia piekarnika.

Pozostaw odpowiedź cukiereczek