Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

Ciasto marchewkowe to jedno z naszych ulubionych ciast. A to dlatego, że ma pyszny, korzenny smak i jest wilgotne. Do ciast świetnie pasuję krem śmietanowy. Dodatkowo wierzch udekorowałam galaretko-kremem ugotowanym na soku Kubuś. I takim ciastem częstuję dziś w “Weekendowej Cukierence” :-) Dekoracją ciasta zajęła się moja koleżanka Agnieszka, która ulepiła wspaniałe marcepanowe marchewki oraz króliczka :) Polecam przygotowanie ciasta marchewkowego, na pewno jest ono zdrowsze niż nie jedno ciasto, a przy tym świetnie się prezentuję i pysznie smakuje :)



SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka dobrego oleju,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 200g mascarpone,
  • cukier puder do smaku,
  • aromat cytrynowy,
  • KREM MARCHEWKOWY:
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 500ml soku marchewkowego np. Kubuś

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części.




KREM ŚMIETANOWY: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia. Kremem przekładamy ciasto (nie ma potrzeby nasączania ciasta). Odstawiamy do lodówki. A w tym czasie przygotowujemy drugi krem.

KREM MARCHEWKOWY: Do rondelka wlewamy około 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego :)

Uwaga: 

1) Cukier brązowy można zastąpić zwykłym, ale ciasto jest o wiele lepsze, gdy doda się do niego brązowego cukru.

2) Śmietana kremówka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone.

3) Do dekoracji ciasta wykorzystałam marcepanowe ozdoby, które sama ulepiłam. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego.

15 komentarzy

  1. Ciasto marchewkowe 1 klasa. Pyszne i nietrudne a efektowne☺ Moze moje nie bylo tak piękne jak Kasi ale będę trenować. Dziękuję za inspirację ☺

    • cukiereczek cukiereczek

      Cieszę się bardzo, że ciasto się udało :P Często do niego wracam, zwłaszcza jesienią :) Polecam się na przyszłość :)

  2. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Irena A.-C. :)

    10748919_706564566105909_1630203668_n

  3. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Ania z Kuchni domowej Ani :)

    P1120710

  4. Można zrobić bez kremu? Nie będzie za grube ciasto? I czy można dodać orzechy?

    • cukiereczek cukiereczek

      Kasiu możesz dodać do ciasta orzechy, mozesz zrobić także ciasto bez kremu – nie będzie za grube

      • Przepyszne ciasto ;) dodałam orzechy włoskie: ) polecam.

        • cukiereczek cukiereczek

          Kasiu, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :) Polecam się na przyszłość :)

  5. Na najdrobniejszych czy tych średnich oczkach ?

    • cukiereczek cukiereczek

      Można na tych średnich – załączam zdjęcie z wykonania ciasta

      311

      • Jas

        Tu chyba na tych najdrobniejszych u Pani ?

        • cukiereczek cukiereczek

          U mnie na tych średnich (z boku tarki). Można na tych i na tych, na pewno ciasto się uda.

  6. Polecam, bardzo smaczny, szybki :)

  7. Szybki, bardzo smaczny ;)

    20180114_124155

    • cukiereczek cukiereczek

      Pani Krystyno wygląda dokładnie jak moje :) Super!

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij