Muffinki marchewkowe pod lukrową czapeczką

Pewnie wiele osób słysząc o cieście marchewkowym myśli sobie: "co, ciasto marchewkowe, ale jak to, marchewka w cieście?!", dziś w "Weekendowej Cukierence" chcę Was do takiego ciasta właśnie przekonać 🙂 Absolutnie nie czuć w nim smaku marchewki, a całość smakuje jak piernik. A dodatkowej słodyczy muffinkom marchewkowym dodaje lukier przygotowany z mascarpone z pomarańczową nutą.
Kochani, koniecznie spróbujcie tego wypieku, bo ja nie wyobrażam sobie jesieni bez marchewki w cieście.
A już jutro zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na kolejną porcję jesiennych słodkości 😉

Składniki:

  • MUFFINKI:
  • 1 szklanka startej marchewki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 90g cukru
  • 240g mąki,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • KREM:
  • 3 łyżki mascarpone,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego,
  • DODATKOWO:
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji,
  • listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:

 

MUFFINKI: Marchewkę ścieramy na średnich oczkach tarki. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, sól. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka i olej, roztrzepujemy je. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy. Kolejno dodajemy rodzynki, posiekany orzechy i startą marchewkę i mieszamy. Masę przekładamy do formy na muffinki (12 babeczek) i pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut, aż się zarumienią.
KREM: Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy mascarpone oraz aromat pomarańczowy i dokładnie mieszamy aż do powstania gęstego lukru. Na ostudzone babeczki nakładamy porcję lukru, dekorujemy je całymi orzechami (można również posiekać część orzechów) i listkami mięty. Babeczki przechowujemy w lodówce. Smacznego 😉




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź