Drożdżowa gwiazda z makiem

Co powiesz na takiego nowoczesnego makowca na święta? Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na wspaniałe ciasto drożdżowe z masą makową uformowane na kształt gwiazdy. Będzie hitem Twojego świątecznego stołu.

CIASTA NA ŚWIĘTA - największe zestawienie słodkości na święta Bożego Narodzenia.

Wygląda na trudną, ale tak naprawdę jest dość łatwa w przygotowaniu. Masę makową zazwyczaj przygotowuje sama, ale jeśli użyjecie gotowej masy makowej to w ogóle przygotowanie ciasta będzie szybsze.

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Ciasto jest miękkie i puszyste. Bardzo dobrze się z nim pracuje. Lubię je przygotowywać z różnymi nadzieniami. Rok temu robiłam gwiazdę serowo-budyniową, a w tym roku prezentuje Wam gwiazdę z makiem. Myślę, że kolejna będzie z cynamonem.

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Więcej przepisów na ciasta drożdżowe

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Polecam przygotowanie takiego nowoczesnego makowca na święta. Na pewno zrobi wrażenie na gościach.

Drożdżowa gwiazda z makiem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 450g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 70g cukru,
  • 180ml mleka,
  • 80g masła,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • NADZIENIE:
  • około 250-300g gotowej masy makowej z puszki,
  • DODATKOWO:
  • 1 małe jajko + 1 łyżka mleka,
  • LUKIER:
  • 1 łyżka mleka,
  • 5 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

Przygotowanie rozczynu.

Przygotowanie rozczynu.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części (po około 215g każda). Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na duże koło o średnicy 25cm.

Przygotowujemy duży arkusz papieru do pieczenia i układamy go na blaszce. Na blachę wykładamy pierwsze koło. Smarujemy je porcją masy makowej. Układamy drugie koło, lekko dociskając. Znowu smarujemy masą makową. Wykładamy kolejne koło, smarujemy nadzieniem i przykrywamy ostatnim kołem.

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem - zwijanie

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem - zwijanie

Teraz przechodzimy do formowania kształtu gwiazdy. W tym celu na środku naszego koła ułożyłam małą filiżankę do espresso. Dzielimy koło najpierw na 4 części nacinając je do filiżanki. Następnie każdą z 4 części dzielimy jeszcze na 4. W ten sposób podzielimy koło na 16 równych części.

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem - zwijanie

Drożdżowa gwiazda z serem i budyniem - zwijanie

Łapiemy za jeden koniec koła i okręcamy go dwa razy w prawy. Łapiemy kolejny koniec i kręcimy go dwa razy w lewo. Czynność powtarzamy dla wszystkich nacięć. Końce kręcimy naprzemiennie tzn. jeden w lewo, drugi w prawo, znowu w lewo, znowu w prawo... Tak przygotowaną gwiazdę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch ciasta tuż przez włożeniem do piekarnika. Drożdżową gwiazdę pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy i polewamy lukrem. Można ewentualnie posypać kolorową posypką, startą czekoladą czy ziarenkami granata i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.

Życzę smacznego 🙂

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdżowa gwiazda z makiem

Jeśli przygotujesz drożdżową gwiazdę z makiem to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź