Cycki teściowej

Takiego ciasta jeszcze na blogu nie było ... 😉 Witam gorąco w "Weekendowej Cukierence". Dzisiaj częstuję pysznym ciastem o bardzo figlarnej nazwie 😉 Ciasto to jest przygotowywane w moim rodzinnym domu na większe imprezy i obowiązkowo na święta. Uwielbiam połączenie makowego spodu z przepysznym kremem i galaretką. Musicie koniecznie spróbować 🙂

A może niejedna synowa czy zięć zaskoczy takim ciastem swoją teściową? 🙂

Składniki:

  • BEZA MAKOWO-KOKOSOWA:
  • 4 białka,
  • 120g maku,
  • 80g wiórek kokosowych,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • KREM BUDYNIOWY:
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 130g masła,
  • DODATKOWO:
  • 20 biszkoptów,
  • 20 rodzynek,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie:
 

BEZA MAKOWO-KOKOSOWA: Szklanka o pojemności 250ml. Mak zaparzamy gorącą wodą i moczymy przez noc. Następnie zostawiamy na sitku, aby obciekł i przekręcamy raz przez maszynkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy chwilkę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy wiórki kokosowe i mak i miksujemy do połączenia składników. Foremkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, góra-dół.
KREM BUDYNIOWY: Żółtka miksujemy z cukrem do białości. następnie dodajemy mleko, mąkę, dokładnie miksujemy i wstawiamy na ogień. Cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstego budyniu. Powstały budyń studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy razem aż do uzyskania kremowej konsystencji.
ZŁOŻENIE CIASTA: Krem wykładamy na podpieczony spód. Wodę mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny, maczamy w niej delikatnie biszkopty i układamy je na cieście. Na każdym biszkopcie układamy rodzynka. Biszkopta maczamy tylko troszkę tak, aby dało się wbić rodzynka. Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Biszkopty zalewamy tężejącą galaretką. Ostawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego 🙂




4 komentarzy

  1. Bardzo smaczne ciacho 🙂 mina szwagra bezcenna, gdy usłyszał jego nazwe:D

    20171225_105648

    • cukiereczek

      Asiu cieszę się, że smakowało 🙂

  2. hej w ilu ml wrzatku moczysz mak ?

    • cukiereczek

      Mak zalewamy wodą tak, aby cały był przykryty.

Pozostaw odpowiedź cukiereczek